Mátyás
-6 °C
1 °C

Gát is indul az MTV elnökségéért

2004.02.10. 16:11
Tizenketten szállnak ringbe az MTV elnöki posztjáért, ennél ugyanakkor hattal többen vásárolták meg az elnöki pályázatot tartalmazó dokumentációt. A jelentkezők közt van Szenes Andrea korábbi alelnök, Árpa Attila korábbi RTL-es kreatív igazgató, de próbálkozik a poszt elnyerésével Gát György producer, valamint Dömsödi Gábor műsorvezető-producer is.
Tizenketten nyújtották be pályázati dokumentációjukat a kedden délután két órai határidőig a Magyar Televízió (MTV) Rt. elnöki posztjára; ennél hattal többen vásárolták meg a pályázati csomagot, értesült a közszolgálati médium közalapítványának vezetéséhez közelálló, neve közléséhez nem hozzájáruló forrásból kedden az MTI. Az információ szerint ezt követően egy, a kuratóriumi elnökség három tagjából álló bizottság veszi lajstromba a beérkezett pályázatokat, megvizsgálva, melyek nem feleltek meg esetleg a formai követelményeinek.

Árpa, Szenes, Siklósi

Eddig Árpa Attila, az RTL Klub egykori kreatív igazgatója, Siklósi Beatrix, a közszolgálati médium szerkesztője és Szenes Andrea, az MTV volt alelnöke nyilatkozott úgy az MTI-nek, hogy pályázott; elhárította az MTI érdeklődését Rudi Zoltán hírigazgató, míg Friderikusz Sándor azt közölte, nem indult a pályázaton.

Baló, Dömsödi, Gát

Sajtóértesülések szerint a jelentkezők között van Baló György kulturális igazgató, Dömsödi Gábor műsorvezető-producer is, aki jelenleg vasárnap esténként vezeti a NÉVshowR című műsort az m1-en. Megerősítette indulási szándékát Gát György producer is, akinek nevéhez fűződik több tévés sorozat legyártása is. Gát az Indexnek elmondta, hogy pályázatában "komplett stratégiát vázolt fel, mit lehetne és mit kellene tenni az MTV-vel".

Az MTI keddi, kuratóriumi körökből származó értesülése szerint nem pályázott a tisztségre Pinke György, az intézmény ügyvezetője.

Ez az ötödik elnöki pályázat Mendreczky lemondása óta

Mendreczky Károly 2002 júliusi lemondása óta immár ötödik alkalommal írt ki pályázatot az MTV elnöki posztjára a grémium. Még az év szeptemberében a 18 pályázó közül Baló Györgyöt terjesztették elnökjelöltként a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium elé, ám a jelölt ott nem kapta neg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget.

A következő két körben, 2002 decemberében és 2003 márciusában, már jelöltet sem sikerült állítania a grémiumnak a 18, illetve 9 pályázó közül, míg tavaly május 27-én, az addig legnépesebb - húszas - mezőnyből Ragáts Imre megválasztását indítványozták, akit még aznap meg is választottak a tisztségre.

Döntés március 5-én

Ő lett a legrövidebb ideig hivatalban a közszolgálati televízió választott vezetői közül. Tavaly december 17-én mondott le, miután egy újságcikk azt közölte róla, hogy "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől - állítólag a piaci ár háromszorosáért - vásárolt természetfilm-sorozatot". Ragáts Imre a cikk nyilvánosságra kerülését követően néhány órán belül egészségi okokra hivatkozva január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról.

Lemondását a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége másnap egyhangú szavazással elfogadta. A kuratóriumi elnökség január 12-én tette közzé az új elnöki pályázati felhívását: eszerint február 10-ig kell benyújtani a pályamunkákat, amelyek elbírálásának március 5-e a határideje.