Judit
2 °C
7 °C

Felvillanyozta az önkormányzatokat a gázrészesedés

2000.11.11. 11:25
A Fidesz-kormány ugyanazzal az érveléssel utasítja el az önkormányzatok körülbelül 50 milliárd forint értékű áramszolgáltatói részvény megszerzésére irányuló követelését, amelyet a szocialista Suchman Tamás egykori privatizációs miniszter használt először. Eszerint az állam kezében lévő Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. tulajdonát képező értékpapírok nem minősülnek állami tulajdonnak. Az ügyben egy önkormányzati szövetség öt próbapert indított.
Az önkormányzatok nem kötöttek olyan kompromisszumot a kormánnyal, hogy a belterületi gázvezetékekért járó 60-80 milliárd forint fejében lemondanának a villamos részvények követeléséről - nyilatkozta az Indexnek Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TŐOSZ) főtitkára. Sokan ugyanis úgy vélték, hogy a gázvezetékekért járó jussukat tíz éve hiába váró helyhatóságok a mielőbbi megoldás fejében hajlandóak lesznek elállni attól az öt próbapertől, amelyeket az áramszolgáltatói papírok megszerzéséért indítottak.

Zongor Gábor
TŐOSZ főtitkára
E történet szálai 1995-ig nyúlnak vissza, amikor a Parlament módosította az önkormányzati törvényt. Világos volt, hogy nem tartható fenn az a helyzet, hogy a gázközmű-juttatásra akkor már öt éve hiába váró önkormányzatok ne kapják meg jogos, törvényben rögzített járandóságukat. A kormánynak ugyanakkor égetően szüksége volt a gázszolgáltató cégek eladásából várható költségvetési bevételre.

A parlamenti bizottsági üléseken viszont kiderült, hogy a TÖOSZ akkori főtitkárával, Köllner Ferenccel szemben a képviselők teljesen felkészületlenek a témában, így nem igazán tudtak semmilyen konkrétumot szembeszegezni Köllner azon állításával, miszerint a helyhatóságoknak valójában a gázrészvények 80-90 százaléka járna. Senki sem tudta ugyan ellenőrizni, hogy helytálló-e ez a szám, de nem akadt alátámasztott ellenérv sem. Minden bizonnyal az ügyesen lobbizó főtitkár érte el, hogy a törvénymódosításba végül az a kompromisszum került bele, hogy az önkormányzatok ugyan csak 40 százaléknyi gázpapírt kapnak (így később privatizálni tudták a cégeket), de emellé jár nekik az állami tulajdonú áramszolgáltatói részvények 25 százaléka is.

Ez a részesedés fele-fele arányban oszlott meg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. és az MVM Rt. között. Suchman miniszter ekkor azzal az érvvel állt elő, hogy csak az ÁPV papírjai számítanak állami tulajdonúnak, a gyakorlatilag száz százalékban az állam kezében lévő MVM-éi viszont nem. A helyhatóságok között így végül csak a vagyonkezelő szervezet 12,5 százalékos portfolióját osztották szét.

Az Index értesülése szerint az ősszel megtarthatják az első tárgyalásokat abban az öt próbaperben, melyeket a TÖOSZ indított az MVM-nél lévő másik 12,5 százalékos csomagért. Ennek piaci értékét 50 milliárd forintra becsülik. Az öt perben 5 kistelepülés -Fertődoboz, Szentkozmadombja, Tiszacsermely, Derekháza és Bihartorda összesen alig 4 millió forint értékű papírt követel. A települések közül mindegyik más áramszolgáltató cég területén található. A kormány - pontosabban az ÁPV Rt. és a Miniszterelnöki Hivatal - mereven elutasítja a követelést. Információnk szerint ugyanazzal az érvvel, mint annak idején Suchman. A győzelmet a TÖOSZ közel sem veszi olyan biztosra, mint a gázközművek esetében. Éppen az esetleges kudarccal kalkulálva igényelik öt kistelepülés nevében a papírokat, hogy a perköltség semmiképpen sem legyen magas - magyarázta Zongor Gábor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?