Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Iparigáz-áremelés: drágul a távfűtés is?

2000.10.24. 19:34
A kormány keddi ülésén hivatalosan is döntött arról, hogy november elsejével negyvenhárom százalékkal emelkedjenek a gázárak az ipari nagyfogyasztók esetében. Matolcsy György gazdasági miniszter szerint ez a drágítás 0,6 százalékkal növeli majd a 2001. évi inflációt. A drágítás nem vonatkozik a távhőszolgáltatókra, ennek ellenére Demszky Gábor főpolgármester szerint Budapesten 15 százalékos távfűtésdíj növekedésre kell számítani. A gazdasági miniszter azt várja a MOL ajánlatának elfogadásától, hogy az olajvállalat eláll az állam ellen indított perektől.
A kormány keddi ülésén jóváhagyta a Gazdasági Minisztérium és a MOL Rt. megállapodását, így november elsejével negyvenhárom százalékkal kell többet fizetnie a földgázért az ipari fogyasztóknak - jelentette be a kabinet ülése utáni tájékoztatón Matolcsy György.

A kormány nem engedhette a lakossági gáz 43 százalékos drágítását

Matolcsy megvédi a lakosságot a MOL áremelésétől
A gazdasági miniszter leszögezte: hónapok óta zajlottak a tárgyalások a nemzeti olajtársasággal, mert a MOL a lakossági piacon is 43 százalékos drágítást szeretett volna végrehajtani, ezt pedig a kormány nem engedhette meg. Matolcsy szerint hiába fizetnek 200, sőt akár 400 százalékkal is többet a nyugati országokban a lakossági gázért, ezekben az államokban a fizetések sem kelet- európaiak.

Matolcsy azt reméli a MOL ajánlatának elfogadásától, hogy az olajtársaság visszavonja az állam ellen indított pereit, vagy legalább eláll a november elseje utáni időre a kártérítési igényétől.

Demszky: a kormány lépése 15 százalékos emelkedést eredményez Budapesten

A gazdasági miniszter szerint mindössze 0,6 százalékkal növeli a jövő évi inflációt az áremelés. A kormány döntése értelmében a távhőszolgáltatóknak a jövőben sem kell többet fizetniük a gázért. Ettől azt reméli a kormány, hogy nem drágul tovább az amúgy sem olcsó távfűtés - hangoztatta a gazdasági miniszter.

Szerinte nincs igaza Demszky Gábornak abban, hogy 15 százalékkal kell növelni a budapesti távfűtés díját, a mostani döntés miatt. A főpolgármester azonban az Indexnek úgy nyilatkozott: erre azért lesz mégis szükség, mert a FŐTÁV energiáinak hetven százalékát a nagyfogyasztónak minősülő erőművektől vásárolja. Márpedig a 43 százalékos gázáremelés összességében 15 százalékos emelkedést eredményez.

Újabb 2,5 milliárd bérlakásra

A kormány keddi ülésén 4 milliárdról 6,5 milliárd forintra emelte az államilag támogatott bérlakás-építési programra fordítható összeget. Matolcsy György gazdasági miniszter ezt a lépést a tömeges önkormányzati igénnyel indokolta.

Értékelése szerint a többletforrás biztosítása - a települések önrészét is figyelembe véve - 600-700 új bérlakás felépítését teszi lehetővé. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 2,5 milliárd forint forrása a lakás-előirányzat, a felhasználási jogcímeknél történő átcsoportosítással.

Idén 16 kilométer gát épült

A kormány keddi döntése értelmében november 1-jétől 78, 2001-től pedig újabb 5 okmányiroda nyílik a jelenleg működő 180 mellett. Borókai Gábor kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy november 1-jétől az okmányirodák intézik a vállalkozói igazolványokkal, január 1-jétől pedig a jogosítványokkal és a gépjárműengedélyekkel összefüggő ügyeket is.

A kormány meghallgatta és jóváhagyta a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium árvízi elhárításról szóló beszámolóját. Borókai Gábor elmondta: 1999-ben 19, az idén pedig eddig 16 kilométernyi új gátat sikerült felépíteni. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az árvizek összesen 84 milliárd forint többletkiadást jelentettek a költségvetésnek.

Orbán-Szabó találkozó: csütörtökön vagy pénteken

Borókai Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormányfő személyes okok miatt csak csütörtökön vagy pénteken találkozik majd Szabó János honvédelmi miniszterrel a Magyar Honvédség tábornoki karával kapcsolatban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?