Friderika
13 °C
29 °C

Iparigáz-áremelés: drágul a távfűtés is?

2000.10.24. 19:34
A kormány keddi ülésén hivatalosan is döntött arról, hogy november elsejével negyvenhárom százalékkal emelkedjenek a gázárak az ipari nagyfogyasztók esetében. Matolcsy György gazdasági miniszter szerint ez a drágítás 0,6 százalékkal növeli majd a 2001. évi inflációt. A drágítás nem vonatkozik a távhőszolgáltatókra, ennek ellenére Demszky Gábor főpolgármester szerint Budapesten 15 százalékos távfűtésdíj növekedésre kell számítani. A gazdasági miniszter azt várja a MOL ajánlatának elfogadásától, hogy az olajvállalat eláll az állam ellen indított perektől.
A kormány keddi ülésén jóváhagyta a Gazdasági Minisztérium és a MOL Rt. megállapodását, így november elsejével negyvenhárom százalékkal kell többet fizetnie a földgázért az ipari fogyasztóknak - jelentette be a kabinet ülése utáni tájékoztatón Matolcsy György.

A kormány nem engedhette a lakossági gáz 43 százalékos drágítását

Matolcsy megvédi a lakosságot a MOL áremelésétől
A gazdasági miniszter leszögezte: hónapok óta zajlottak a tárgyalások a nemzeti olajtársasággal, mert a MOL a lakossági piacon is 43 százalékos drágítást szeretett volna végrehajtani, ezt pedig a kormány nem engedhette meg. Matolcsy szerint hiába fizetnek 200, sőt akár 400 százalékkal is többet a nyugati országokban a lakossági gázért, ezekben az államokban a fizetések sem kelet- európaiak.

Matolcsy azt reméli a MOL ajánlatának elfogadásától, hogy az olajtársaság visszavonja az állam ellen indított pereit, vagy legalább eláll a november elseje utáni időre a kártérítési igényétől.

Demszky: a kormány lépése 15 százalékos emelkedést eredményez Budapesten

A gazdasági miniszter szerint mindössze 0,6 százalékkal növeli a jövő évi inflációt az áremelés. A kormány döntése értelmében a távhőszolgáltatóknak a jövőben sem kell többet fizetniük a gázért. Ettől azt reméli a kormány, hogy nem drágul tovább az amúgy sem olcsó távfűtés - hangoztatta a gazdasági miniszter.

Szerinte nincs igaza Demszky Gábornak abban, hogy 15 százalékkal kell növelni a budapesti távfűtés díját, a mostani döntés miatt. A főpolgármester azonban az Indexnek úgy nyilatkozott: erre azért lesz mégis szükség, mert a FŐTÁV energiáinak hetven százalékát a nagyfogyasztónak minősülő erőművektől vásárolja. Márpedig a 43 százalékos gázáremelés összességében 15 százalékos emelkedést eredményez.

Újabb 2,5 milliárd bérlakásra

A kormány keddi ülésén 4 milliárdról 6,5 milliárd forintra emelte az államilag támogatott bérlakás-építési programra fordítható összeget. Matolcsy György gazdasági miniszter ezt a lépést a tömeges önkormányzati igénnyel indokolta.

Értékelése szerint a többletforrás biztosítása - a települések önrészét is figyelembe véve - 600-700 új bérlakás felépítését teszi lehetővé. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 2,5 milliárd forint forrása a lakás-előirányzat, a felhasználási jogcímeknél történő átcsoportosítással.

Idén 16 kilométer gát épült

A kormány keddi döntése értelmében november 1-jétől 78, 2001-től pedig újabb 5 okmányiroda nyílik a jelenleg működő 180 mellett. Borókai Gábor kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy november 1-jétől az okmányirodák intézik a vállalkozói igazolványokkal, január 1-jétől pedig a jogosítványokkal és a gépjárműengedélyekkel összefüggő ügyeket is.

A kormány meghallgatta és jóváhagyta a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium árvízi elhárításról szóló beszámolóját. Borókai Gábor elmondta: 1999-ben 19, az idén pedig eddig 16 kilométernyi új gátat sikerült felépíteni. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az árvizek összesen 84 milliárd forint többletkiadást jelentettek a költségvetésnek.

Orbán-Szabó találkozó: csütörtökön vagy pénteken

Borókai Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormányfő személyes okok miatt csak csütörtökön vagy pénteken találkozik majd Szabó János honvédelmi miniszterrel a Magyar Honvédség tábornoki karával kapcsolatban.