Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Gyurcsánnyal akarnak tárgyalni a gazdák

2005.02.27. 15:53
A gazdák szerint Németh Imre agrárminiszter időhúzásra játszik, és még a saját beosztottjait sem tájékoztatja az ügyek állásáról. Németh szerint, ha egy gazdasági érdekképviselet gazdasági kérdésekről kíván tárgyalni, azt a szakminisztériummal és a szakminiszterrel teheti meg.

A demonstráló gazdák megbízottai Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni a továbbiakban, hogy a megbeszéléseket mielőbb be lehessen fejezni és a köznyugalmat meg lehessen őrizni - jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke vasárnap Budapesten az agrárgazdasági kutatóintézetben tartott sajtótájékoztatón.

Némethben már nem bíznak a gazdák

A Magosz elnöke elmondta, azért szeretnének a miniszterelnökkel tárgyalni, mert Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterben megrendült a gazdák bizalma, és szeretnék, hogy a tárgyalások végre kimozduljanak a holtpontról. Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint ugyanis az agrártárca első embere időhúzásra játszik, még a saját beosztottjait sem tájékoztatja pontosan az ügyek állásáról.

A demonstrációs bizottság azt követően döntött úgy, hogy a továbbiakban nem kíván Németh Imrével tárgyalni, hogy az agrárminiszter ultimátumot adott a gazdáknak, mely szerint vasárnap délután egy órára várják őket a minisztériumba egyeztetésre. Jakab István elmondása szerint telefonon beszélt az agrártárca irányítójával és megpróbálta meggyőzni arról, hogy a Kossuth téren nincs semmiféle demonstráció, továbbá, hogy a gazdák a tisztességes tárgyalásokban érdekeltek. A Magosz elnöke szerint eközben ultimátumot kaptak a minisztertől.

A gazdák tárgyalni akarnak és az agrárium gondjainak megoldásában érdekeltek, de a Felvonulási téren tartózkodó emberek eredmény nélkül nem mennek haza - jelentette ki a Magosz-elnök.

Németh szerint a gazdák nem akarnak megállapodni

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium időközben úgy határozott, hogy még vasárnap délután nyilvánosságra hozza megállapodási ajánlatát a gazdák számára. Németh Imre agrárminiszter szerint azért döntöttek így, mert szerintük a demonstrációs bizottság nem akar megállapodni. Délután tartott sajtótájékoztatóján továbbá elmondta, a minisztérium ezzel azt szeretné bizonyítani, hogy a lehetőségei határain belül igyekszik mindent megtenni az átmeneti problémák rendezése érdekében, amelyek az uniós csatlakozás velejárói. Az agrártárca vezetője sajnálattal állapította meg, hogy a minisztérium által szabott határidőig a demonstráló gazdák képviselői nem jelentek meg a minisztériumban.

"Politikai forgatókönyv"

Az agrárminiszter szerint ez azért történt, mert nem a megállapodás volt az elsődleges céljuk, hanem egy politikai forgatókönyv betartása, "amelyet még nem lehet tudni, hogy hol írnak számukra". Németh Imre arra kérte a gazdákat, hogy bírják rá Jakab Istvánt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnökét, hogy ne saját politikai karrierjét építgesse, a gazdák érdekében vállalja a tárgyalásokat. Ami a demonstrálók bejelentését illeti, mely szerint a továbbiakban Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szeretének tárgyalni, Németh elmondta, szerinte ha egy gazdasági érdekképviselet gazdasági kérdésekről kíván tárgyalni, azt a szakminisztériummal és a szakminiszterrel teheti meg.

"Politikai forgatókönyv"

Az MSZP támogatja az FVM megállapodás-tervezetét és arra kérik a gazdákat, üljenek asztalhoz és zárják le a tárgyalásokat - ezt a párt elnökhelyettese, Szekeres Imre mondta a távirati irodának. A szocialisták támogatják az FVM megállapodás-tervezetét és felhívják a gazdademonstráció szervezőit, hogy válasszák szét a politikát és a szakmát. Ha a gazdák nem fogadják el a tervezetet, egyértelművé teszik, hogy nem megállapodásra törekednek, hanem politikai céljaik vannak.