Géza
-11 °C
-4 °C

Nem tetszik a tárca megoldási javaslata a gazdáknak

2005.02.28. 16:34
Kezet fogott egy élő tévéműsorban Németh Imre agrárminiszter és Jakab István Magosz-elnök. Megállapodtak, hogy hétfőn folytatják a pénteken megszakadt tárgyalást, de hivatalosan egyik fél sem kezdményezett. Bár a gazdák formálisan még nem reagáltak a szaktárca 18 pontos megoldási javaslatára, Jakab annyit előzetesen közölt, hogy nem tudnak egyetérteni a legtöbb ponttal. Gyurcsány szerint a területalapú támogatásra beadott kérelmek egynegyede hibás, de a kormány a törvényes határidőig fizet.

A tárgyalások mielőbbi lezárása közös cél - ebben az egy dologban egyetértett a Magosz (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) elnöke és Németh Imre agrárminiszter, akik a hétfő reggeli Nap-keltében vitatkoztak. A Magosz elnöke továbbra is azzal vádolja az agrárminisztert, hogy nem tárgyal érdemben a gazdákkal, míg Németh a 18 pontos megoldási javaslatukra vár reakciót a február 21-e óta tüntető gazdáktól.

A miniszter az MTV műsorában úgy fogalmazott: "Ez az európai átmenet nagy megpróbáltatás mindannyiunk számára. Mi is követtünk el hibákat."

Kezet fogtak


Szombaton tüntettek a gazdák
Jakab István Magosz-elnök a miniszter szemére vetette, hogy "állandóan változtatgatják a tárgyalási helyszínt", illetve hogy a tárca 18 pontos megoldási javaslata alapján úgy látják, az FVM "nem kíván mélységében foglalkozni a gazdák problémáival". Jakab elmondta, szakértőikkel egész éjjel a minisztérium megoldástervezetét vizsgálták, és csak igen kevés pontban tudnak egyetérteni a leírtakkal. Szerinte az FVM-nek nincs érdemi javaslata a gabonahelyzet megoldására és a támogatások kifizetésére.

Jakab és Németh a beszélgetés végén kezet fogtak, és megállapodtak abban, hogy hétfőn folytatják a tárgyalást. Jakab István megígérte, hogy írásban válaszolnak a minisztérium megoldási javaslataira.

Mégis tárgyalnak

Bár hivatalosan egyik fél sem kezdeményezett egyeztető tárgyalást hétfőre, délután ismét egy asztalhoz ültek a mezőgazdasági tárca és a demonstrálók képviselői. Az egyeztetésen áttekintik a petícióban foglaltakra adott minisztériumi válaszokat és megegyeznek abban, hogy milyen kérdések kerüljenek napirendre a kedden várhatóan újrakezdődő szakértői tárgyalásokon.

Vasárnap holtpontra jutott az ügy

Bár az utolsó pillanatban a gazdák lefújták a vasárnapra, a Kossuth térre hirdetett demonstrációt, néhány százan mégis tüntettek - tőlük azonban a Magosz hivatalosan elhatárolódott. Ennek ellenére a tárgyalások mégsem folytatódtak, mert a minisztérium képviselői továbbra is ragaszkodtak hozzá, hogy az FVM-ben egyeztessenek, míg a gazdák az agrártudományi kutatóintézetet jelölték meg helyszínként.


Szombaton tüntettek
A demonstráló termelők bejelentették, hogy a továbbiakban nem kívánnak Németh Imre miniszterrel tárgyalni, mert már nem bíznak benne, és kijelentették, személyesen Gyurcsány Ferenccel akarnak egyeztetni.

Gyurcsány: A kérelmek negyede hibás

Hétfőn a plenáris ülésen Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában azt mondta, az igényelt támogatások 75 százalékát teljesítette a kormány, március végére ez a szám 90 százalék lesz, és az április végi, törvényes határidő lejártáig eléri majd a 96 százalékos szintet.

Az agrártámogatások kifizetésével kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, úgy látja, pontatlanul becsülték meg, hogy mennyi idő és erőfeszítés szükséges a több mint kétszázezer igénylés feldolgozásához. Becslései szerint négyből egy kérelem hibás. Mint mondta, szerinte a magyar falu, a magyar föld az elmúlt tizenöt évben erejét vesztette, és tárgyilagos, szakmai polémiák helyett politikai viták martalékává vált.

A tárgyalások még pénteken szakadtak meg, mivel a tárca nehezményezte, hogy míg a demonstrációs bizottság egyik fele tárgyal, a másik fele tüntetések és útlezárások megszervezésén fáradozik.

A minisztérium pontjai

Vasárnap a szaktárca nyilvánosságra hozta megoldási javaslatát, amelyre hétfő reggelig a gazdák semmilyen szinten nem reagáltak. A Népszabadságban kivonatolt tervezet megígértetné a gazdákkal, hogy 36 órán belül hazatérnek, 2005-ben nem demonstrálnak többet. A tárca a megoldási javaslat néhány pontjában vállalásokat is tett: például, hogy a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) igazolást ad a területalapú támogatásokra beadott kérelmekről. Megígérik ezen kívül, hogy nem rendeznek leépítéseket az MVH-nál, nem vonnak el tőle forrásokat.
A javaslat teljes szövegét lásd az FVM honlapján, pdf-ben.

A Magosz elnöke a hétfő reggeli Nap-keltében jelezte, szakértőik egész éjjel a megoldási javaslattal foglalkoztak, és a legtöbb ponttal nem tudnak egyetérteni.