A gazdák Gyurcsányt akarják

2005.03.11. 20:12
A kormányoldal politikai érdekeket sejt amögött, hogy az agrártárca és a gazdák képviselőinek végül mégsem sikerült megegyezniük. A gazdák pénteken délután válságtanácsot hoztak létre, és csak Gyurcsánnyal vagy a miniszterelnök által kijelölt új partnerrel hajlandóak tárgyalni. A miniszterelnök azonban elzárkózott a tárgyalástól, ami szerinte a szakminiszter feladata. Hiller politikai méregkeverésről beszél.

Sokkal határozottabban folytatják a demonstrációt a gazdák, amíg nem születik megállapodás az agrártárgyalásokon, ígérte Jakab István, a Magosz elnöke ezer demonstráló gazda előtt a Felvonulási téri sátorban. "Felhívjuk a vidéken tartózkodó gazdatársainkat, hogy akik eddig nem tették, erőgépeikkel helyben csatlakozzanak a demonstrációhoz, vagy jöjjenek fel Budapestre, minél többen" - közölte pénteken.

A gazdák Gyurcsányt akarják

A péntek este Dél-Koreából hazaérkező Gyurcsány Ferencnek a gazdák "kifutási időt" adnak hogy megfontolhassa követeléseiket, mondta Jakab. A demonstrációs bizottságban ugyanis egyhangú döntést hoztak arról, hogy már csak a miniszterelnökkel hajlandóak tárgyalni.

A válságstábot azért hozták létre a tüntető gazdák, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem jelölt ki új tárgyalópartnert Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter helyett a tárgyalások folytatására. A gazdák ugyanis azt szerették volna elérni, hogy a miniszterelnökkel vagy megbízottjával - de nem az agrártárca jelenlegi vezetőjével - tárgyalhassanak. Az agrár-érdekképviseleti vezető közölte: "egyértelművé tettük, hogy Németh Imrében a gazdák bizalma megingott. Megkérjük miniszter urat, hogy keressen más területen lehetőséget a boldogulásra."

Politikai okai vannak?

Csütörtök estére a szakmai megállapodás megtörtént az agrártárca vezetője és a tüntető gazdák között, így a kormány nem tud mást feltételezni, mint hogy politikai okai vannak annak, hogy mégsem sikerült aláírni, mondta pénteken László Boglár kormányszóvivő.

A szóvivő közölte, a miniszterelnök nem akar tárgyalni a gazdákkal, mivel szakmai ügyről van szó, abban pedig a kormányfőt a szakminiszter képviseli. Hozzátette, hogy Gyurcsány Ferenc kész tárgyalni a megállapodás után az agrárium és a kormányzat közötti további együttműködési lehetőségekről.

Nem adják fel

A gazdák semmilyen körülmények között sem állnak el eredeti követeléseiktől, nem adják fel, közölte a Magosz-elnök. Ugyanakkor arra intette a tüntetőket, hogy továbbra is fegyelmezetten, a törvények betartása mellett folytassák a demonstrációt.

Szerinte a kormány által hangoztatott kétszázmilliárdos gazdakövetelés hazugság, mert ők csak azt szeretnék, hogy a nekik járó EU-s támogatást megkapják, amihez a magyar kormánynak mindössze a 20 százalékos önrészt kellene biztosítani. Jakab elmondta, az agrártárca a 2004-ben ígért 290 milliárd forintból mindössze 154 milliárdot fizetett ki.

Mi volt a baj a tárgyaláson?

"Ami szerintem igazán felborította a tárgyalásokat, hogy az FVM (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) 2006-ra már mintegy 180 milliárd forint agrártámogatást betervezett áthúzódó tételként" - közölte Jakab István.

Németh Imre agárminiszter szerint politikai szempontok miatt nem született megállapodás a gazdák és a kormányzat között. Mint pénteken elmondta, "nehéz két hét" után szakmai megegyezés született, de "a megállapodás aláírását politikai szempontok akadályozták meg".

Németh szerint az agrártárca a lehető legnagyobb rugalmasságot tanúsította, amit a költségvetési keretek megengedtek. Írásban benyújtott megoldástervezetükre nem kaptak választ a gazdáktól. A miniszter szerint csupán egyetlen vitás kérdés pont nem született megegyezés, nevezetesen az állatjóléti támogatások finanszírozásának kérdésében. Az agrártárca - javaslata szerint - a jövő évi költségvetésből teremtené elő ennek a fedezetét, ezt azonban a demonstráló gazdák megbízottai nem fogadták el.

Abban megegyeztek a felek, hogy a költségvetési kereteken felül december 31-ig az FVM kifizeti a terület alapú támogatások után járó pénz 80 százalékát. Németh Imre, aki tájékoztatta az eredményekről a kormányfőt, elmondta, Gyurcsány Ferenc nem örült az aláírás elmaradásának.

Hiller felszólítja a Fidesz elnökét

"Elég a politikai méregkeverésből!" - mondta Hiller István, az MSZP elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, aki szintén politikai szándékokat lát a gazdák viselkedése mögött. "A szocialista párt teljes mellszélességgel kiáll a földművelésügyi miniszter mellett, a gazdákkal tárgyaló delegáció mozgástere egy forinttal sem terjeszkedhet az idei költségvetési kereteken túl" - mondta Hiller. Az MSZP elnöke felszólította a Fidesz elnökét, hogy egyértelműen tisztázza szerepvállalását a gazdademonstrációban.

Az SZDSZ nevében Kuncze Gábor pénteken elmondta, a továbbiakban csak politikai tartalmat tulajdonítanak a gazdák demonstrációjának, mert a megállapodás lényegében létrejött. Az SZDSZ szerint a kormányzatnak teljesítenie kell a megállapodás egyes elemeit, a "gazdák pedig, ha akarnak, demonstrálhatnak nyugodtan". A pártelnök szerint nem volt helyes, hogy tavaly felelőtlen ígéretek hangzottak el a kifizetések határidejéről.

A konzervatívok szerint Gyurcsánynak tárgyalnia kell

A gazdák követeléseivel kapcsolatban a felelősség most már kizárólag Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt terheli, mondta Karsai Péter MDF-es képviselő pénteken. Karsai szerint csütörtökön "szinte egy hajszál", 15 milliárd forint kifizetésének kérdése választotta el a gazdákat és a kormányt a megállapodástól, azonban azt "az utolsó pillanatban" valaki, vélhetően Gyurcsány Ferenc nem engedélyezte. Pedig az ország költségvetése szempontjából ez nem jelentős összeg, ezen nem múlhat a társadalom nyugalma, mondta.

Gyurcsány Ferencnek haza kell jönnie, és tárgyalnia kell a gazdákkal, mondta Lengyel Zoltán, a Fidesz országgyűlési frakciójának mezőgazdasági kabinetvezetője pénteken. Szerinte ez "nemcsak kötelesség, de elemi emberiességi gesztus is". Hozzátette, hogy a kormány és Gyurcsány Ferenc, ha akarja, elő tudja teremteni az állatjóléti támogatáshoz szükséges összeget.

Szolidaritás

Jakab István, a Magosz elnöke beszámolt arról, hogy egyre több uniós és határon túli magyar szakmai szervezet fejezi ki szolidaritását a magyar gazdák mellett. Jakab István idézte Tőkés László erdélyi református püspök együttérző üzenetét, miszerint "lélekben a tiltakozó gazdákkal van nehéz, de egyenes szándékú útjukon".  • Hírek
  • Hírek