Emőke
-4 °C
9 °C

A gabonatermelők országos tiltakozást szerveztek

2001.11.28. 15:39
A gabona piacának szabályozatlansága miatt kezdtek országszerte tüntetni a gazdák. A gabonatermelők szerdán több megyében a Földművelésügyi Hivatalok elé vonultak, illetve levelet adtak át, amelyben a gondjaikra hívják fel a figyelmet.
Karsai József battonyai gazdálkodó, az Országos Mezőgazdasági Demonstrációs Bizottság elnöke szerint a gazdák elégedetlenségének legfőbb oka, hogy a gabona piacszabályozása évek óta kiszámíthatatlan.

Az egész mezőgazdasági termelés egyharmadát adó gabonaágazat problémáinak megoldására eddig született kormányzati intézkedések nem oldották meg a termelők gondjait, továbbra sem látnak megoldást arra, hogy a 4,5 millió tonna export árualap hogyan és mikor kerül ki az országból - írták a gazdák petíciójukban.

Követeli, hogy a kukorica és a takarmánybúza állami felvásárlását úgy hirdesse meg az állam, hogy a termelők által felajánlott teljes mennyiséget vásárolják fel 18 ezer Ft/tonnás áron, a termelő telephelyén. A levél további részében azt kérik, hogy akik már alacsonyabb áron értékesítették gabonájukat, és ezt számlával is bizonyítani tudják, azok utólag kapjanak tonnánként kétezer forint közvetlen termelői támogatást.

Szabó István, a megyei FM-hivatal vezetője elmondta, gyorsulni fog az átvétel, és reméli, hogy december 10-ig minden termelő megkaphatja azt a levelet, amely közli, mikor és hová szállíthatja raktáron maradt készletét.