Gyurcsány: a kormány nem enged a gazdáknak

2005.03.06. 14:54
A tüntető gazdáknak világosan meg kell mondani, hogy egy tapodtat sem fog a magyar kormány engedni, "mert nem tehetem meg" - mondta Gyurcsány Ferenc szombaton egy törökbálinti lakossági fórumon. A gazdák nem kaptak engedélyt a rendőrségtől, hogy a Parlament XVII-es kapuja előtt demonstráljanak hétfőn.
Nem enged a kormány a gazdáknak, jelentette ki szombaton Gyurcsány Ferenc kormányfő. Vasárnap kiderült, a rendőrség sem enged nekik: hétfőnél tovább nem folytathatják demonstrációjukat a Kossuth téren.

A gazdák vasárnap fél órával később ültek tárgyalóasztalhoz Németh Imre földművelésügyi miniszterrel, bár érdemi magyarázatot a késedelem okára nem adtak, egyes hírek szerint a a kormányfő kijelentései miatt csúszott a tárgyalás kezdete. A tárgyalások nem fognak eredményre vezetni, közölte Németh kora délután az MTI-vel.

Elégedett nyugdíjast sem lát

A miniszterelnök a mintegy háromszáz résztvevő előtt többször megtapsolt beszédében hangoztatta: meg kell őket kérni, tisztességgel menjenek haza, "de ha nem mennek haza, én akkor sem engedek".

Az utakon lévő gazdák még 200 milliárd forintot szeretnének, ez az összeg akkora, amennyi az egész országban családi pótlékra megy el, jegyezte meg a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a kifizetéséhez meg kellene szüntetni a minimálbérek adómentességét, és fel kellene emelni a társasági adót 16-ról 20 százalékra. Ráadásul éppen az agrárium az, amely az elmúlt három évben mással nem összevethető nagyságú többletet kapott.

"Míg 2002-ben 200 milliárd forintot költöttünk agrártámogatásra, az idén 320 milliárdot, és ez 60 százalékkal több" - hívta fel a fórum résztvevőinek figyelmét Gyurcsány Ferenc.

"Nem állítom, hogy a 35 ezer forinttal valakinek elégedettnek kellene lennie, de látok-e olyan nyugdíjast, aki elégedett a nyugdíjával?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Inkább a szegény diákokat

"Nem tudom azt mondani a gazdáknak, ha belegebedek, akkor sem, hogy lehet még adni nekik pénzt" - közölte a miniszterelnök. "El kell döntenünk, hogy akarunk-e egy olyan országot csinálni, ahol van közös felelősség, ahol értjük, hogy minden ilyen problémát csak mások rovására lehet megoldani" - hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc szerint ma Magyarországon pár milliárd forintból olyan ösztöndíj-rendszert és kollégiumokat lehet csinálni, amelyek segítik a szegény gyerekek továbbtanulását.

"Ha nekem van választási lehetőségem, hogy erre költök el 10 milliárd forintot, vagy adunk további 10 milliárdot a gazdáknak, akkor inkább erre költök 10 milliárdot" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Nem kaptak engedélyt

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter meggyőződése, hogy a problémákat mindkét tárgyalófél meg kívánja oldani, de szerinte jelenleg még nem látható a tárgyalások vége.

A miniszter elmondta, a hét végén is folyik a kifizető ügynökségen a munka és a kifizetések több mint 80 százalékát már teljesítették. Ennél gyorsabb már nem lehet a tevékenység - mondta Németh Imre, hozzátéve, hogy a kifizetéseket a vállalt határidőn belül teljesítik. A miniszter délután Gyurcsánnyal fog találkozni.

A rendőrség nem értett egyet a gazdák kezdeményezésével, hogy újabb traktorokat vonultassanak fel a Parlament XVII-es kapujánál lévő parkolóban hétfő estétől, mondta Bagi Béla, a demonstrációs bizottság vezetője az MTI-nek vasárnap délben. A rendőrség ezt azzal indokolta, hogy a Parlament előtti parkoló nem közterület.

A gazdák és a rednőrség vasárnap délelőtti egyeztetésén a tüntetők úgy határoztak, hogy a Felvonulási téren március 20-ig meghosszabbítják demonstrációjukat. A rendőrség közleménye szerint ugyanakkor a Magosz visszavonta bejelentésének azt a részét, amely az Alkotmány utca, Kossuth Lajos tér és Szemere utca közötti területen való demonstrációra vonatkozott.  • Tippek
  • Hírek