Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Újabb traktorok indulnak vidékről

2005.02.24. 07:32
Az FVM államtitkára és a Magosz elnöke a Magyar Televízió Napkelte című műsorának stúdiójában egy asztalhoz ültek. Újabb 300 traktoros gazda jelezte, hogy elindul a főváros felé. Azok a földművelők, akik nem tudnak Budapestre jönni, vidéken félpályás útlezárással készülnek tiltakozni. Gyurcsány Ferenc kiáll minisztere mellett abban, hogy a tárgyalások helyszíne a minisztérium épülete legyen.
Ha csak rövid időre is, de mégiscsak sikerült mindkét félnek megfelelő helyszínt találni a gazdák és az FVM közti vitához. A földművelésügyi tárca államtitkára és a Magosz elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorának stúdiójában egy asztalhoz ültek. Egyetértés a vártnak megfelelően itt sem volt. Jakab István, a gazdák képviselője elmondta, a termelők kérték azt, hogy érdekvédőik egy semleges helyszínen üljenek le tárgyalni, neki pedig tiszteletben kell tartania ezt.

Pásztóhy András államtitkár szerint a minisztérium ajtaja továbbra is nyitva áll, ők fél kilenctől az asztalnál ülnek. Így várhatóan ma délelőtt sem kezdődnek el az érdemi egyeztetések. Jakab István hozzátette, reggel 9-kor a termelők ismét a Kossuth térre vonulnak, emellett újabb 300 traktoros gazda jelezte, hogy elindul a főváros felé. Azok a földművelők, akik nem tudnak Budapestre jönni, vidéken félpályás útlezárással készülnek tiltakozni.

Németh Imre agrárminiszter szerdán kapta meg a felhatalmazást, hogy a kormány nevében tárgyalhasson az elégedetlen gazdákkal. Közös nevezőt azonban nem találtak, a felek ugyanis szerda éjfélig nem tudtak megegyezni abban, hol üljenek tárgyalóasztalhoz. Az agrártárca képviselői az FVM-székházban, míg a gazdák az MTESZ-irodaházban vártak a másik félre.

Németh Imre úgy érvelt, a hivatalos tárgyalás természetes színhelye a hivatal, míg Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke azt hangoztatta, hogy az elmúlt másfél évtizedben elég tapasztalatot szereztek az agrártárca otthoni pályán alkalmazott kifárasztásos technikájáról

Gyurcsány: a kormány támogatja a minisztert

A miniszterelnök szerint el kell kerülni minden olyan lépést, ami azt mutatná, hogy politikai küzdelem és nem szakmai kérdés a kormány és a gazdák közötti vita.

Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádiónak adott csütörtök reggeli interjúban közölte: a kormány támogatja Németh Imre földművelésügyi miniszter álláspontját. Elmondta, kiáll minisztere mellett abban is, hogy a tárgyalások helyszíne a minisztérium épülete legyen.

Ha valaki a köztársaság kormányával tárgyalni akar szakmai kérdésekről, és nem politikát akar csinálni, akkor azt a köztársaság székhelyén kell megtennie - közölte. Hozzátette: a miniszter úr helyesen dönt, amikor azt mondja, hogy kész a tárgyalásra, de nem indít vitát a tárgyalás színhelyéről.

"A magyar kormánnyal abban nem tudnak megállapodni a gazdák, hogy kérdésessé teszik, hogy legitim helyszín-e a magyar kormány egyik minisztériuma erre a tárgyalásra. A magyar kormány ebben támogatja a miniszterét" - mondta Gyurcsány Ferenc.