A Fideszt sejti a gazdatüntetések mögött Németh Imre

2005.03.07. 18:29
A Fidesz áll a gazdatüntetések mögött, állította Németh Imre. A földművelésügyi miniszter szerint erről Pokorni Zoltán beszélt egy fórumon. Pokorni tagadja, hogy ilyesmit mondott volna nyilvánosan. Németh pontosított álláspontja szerint nem is nyilvánosan mondta ezt a Fidesz alelnöke.

Pokorni Zoltán tagadja, hogy olyan értelmű kijelentést tett egy nyilvános fórumon, hogy a Fidesz "kézben tartja a gazdákat", illetve hogy a második hete tartó gazdatüntetés már a 2006-os választási kampány része lenne. Pokorni állítólagos kijelentéséről Németh Imre mezőgazdasági miniszter számolt be a parlamentben a napirend előtt.

Mindenki kérjen bocsánatot

"Ha azt mondtam volna, amit Németh Imre nekem tulajdonít, akkor azt gondolom, hogy elnézést kellett volna kérnem. Mivel nem ezt mondtam, így joggal várhatom, hogy ugyanott és ugyanazok előtt kérjen elnézést, és kérjen bocsánatot tőlem", jelentette ki Pokorni Zoltán újságíróknak. Pokorni szerint a Németh által elmondottak "pont az ellenkezőjét tartalmazzák" a valóságban elhangzottaknak.

Németh Imre földművelésügyi miniszter Áder Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének napirend előtti felszólalására reagálva megkérdezte, igaz-e a hír, amely szerint Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke az elmúlt héten Császártöltésen, ahol lakossági fórumot tartott, arról tájékoztatta a fideszes aktivistákat, hogy "a gazdatüntetés nem a gazdákról szól, ez már a jövő évi választás része, ezért mi minden támogatást megadunk, hogy minél tovább tartson, embereink ott vannak, és kézben tartják a gazdákat". A miniszter szerint a Fidesznek ezért "bocsánatot kell kérnie a gazdáktól"

Pont az ellenkezője

Pokorni állítása szerint pénteken Császártöltésen vett részt egy fórumon, ahol nem hangzott el ilyen kijelentés. "Németh Imrének nincs szerencséje", mivel az eseményt a helyi kábeltévé rögzítette, tette hozzá. Véleménye szerint Németh "pszichésen, lelkileg labilis állapotban van, érzelemfűtött és bizonytalan helyzetben tehetetlen és túlfűtött ember".

A mai eset után (...) csak biztatni tudjuk az igazságot, hogy a jó kondíciónak örvendő és erős futású Németh Imrét utolérve, a hátára tűzve a kis cédulát, hogy hazug", mondta Pokorni. Állítását alátámasztandó papírból idézte a fórumon elhangzott mondatait, melyek szerint a Fidesznek segítenie kell a gazdákat, mert igazuk van, "de nem szabad elébük tolakodni".

Zárt körben

Pokorni sajtótájékoztatójára reagálva Németh Imre pontosította a parlamentben elhangzott vádjait. A miniszter szerint a napirend előtt idézett mondatok nem a fórumon, hanem "zárt körben, Fidesz-aktívák, önkormányzati képviselők körében tette ezeket a kijelentéseket, könyvdedikálás és minden más közepette" mondta. Németh szerint erről "megbízható információi vannak".  • Tippek
  • Árfolyam