Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

'Kisgazdásodást' nem, de kisgazdákat akar Orbán

2003.05.06. 16:54
A májusban létrejövő új pártszövetségben Orbán Viktor számít a kisgazdákra is, akiknek megengedett lesz a kettős párttagság. A volt miniszterelnök a Turi Kovács Béla vezette Kisgazda Polgári Egyesület baráti találkozóján ismertette a pártszövetséggel kapcsolatos elképzeléseit. Orbán kikötötte, hogy a létrejövő Fidesz-MPSZ-ben a munkának kell az első helyen állnia, nem pedig az egyéni érdekeknek.
Tekintse meg galériánkat!
A Kerekegyháza melletti Pongrácz-majorban tartotta országos baráti találkozóját a Turi Kovács Béla vezette Kisgazda Polgári Egyesület (KPE). A találkozó után Orbán Viktor sajtótájékoztatóján elmondta: olyan megoldást találtak, amellyel "a gazdatársadalom erejét képviselő közösségek közéleti otthont" találhatnak a májusban létrejövő nagy pártszövetségben.

Orbán szerint a gazdatársadalom egyetlen életképes tömörülése maradt a KPE, mely jelentős eredményekről tud számot adni a vidéki társadalom képviseletében.

Kettős tagság

A volt miniszterelnök elmondta azt is, hogy a tárgyalások eredményeképp az FKGP-ből kivált két kisebb kisgazdapárt is jelezte a szövetséghez való csatlakozási szándékát.

Orbán szerint a két párt számára engedélyezni fogják a kettőstagság intézményét. Mint mondta, a Fidesz szabályában valószínűleg névszerinti felsorolással kerülnek be azok a politikai szervezetek, melyek számára megengedett lesz a párhuzamos tagság.

Az Index kérdésére Orbán elmondta, hogy a Fidesz-frakcióból hétfőn kivált Balogh Gyula nevével is fémjelzett korábbi koalíciós párttal, az FKGP-vel, ilyen megoldásról nem tárgyaltak, és nincs is napirenden. A kisgazda értékrendet követők a társszervezeteken kívül a párt új rendszerében, a gazdatagozaton keresztül is kapcsolódhatnak majd a nagyobbik ellenzéki párthoz.

Első a munka

A volt miniszterelnök egyébként hosszú előadást tartott a Fidesz szövetségi politikájáról, és az Európa Paralmenti választás előkészületeiről a KPE Kerekegyházán megjelent 150 képviselőjének. Az Index információi szerint a volt miniszterelnök felhívta a megjelentek figyelmét arra, hogy bár mindenkit szívesen látnak a szövetségben, a "kisgazdásodást" nem lehet behozni az új szervezetbe. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a létrejövő Fidesz-MPSZ-ben a munkának kell az első helyen állnia, nem pedig az egyéni érdekeknek.

Turi Kovács Béla közölte, a KPE vezetői egyértelművé tették, hogy kisgazda minőségükben is a néppártban kívánnak politizálni, ezért biztosra vehető, hogy a Fidesz májusi kongresszusán nagy számban leszek alapító tagjai az új szövetségnek. A találkozón részt vett Harrach Péter, a Fideszen belül működő Magyar Keresztény Demokrata Szövetség elnöke, és jelen volt Boros Imre, egykori Phare-miniszter is, aki az MDF színeiben került a parlamentbe, de ügynökúltja miatt már tavaly távozni kényszerült a fórumból.