Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kossuth tér: egyelőre elmarad a gazdatüntetés

2006.10.27. 15:35
Első és másodfokon is megtámadja a rendőrség határozatát a gazdakörök szövetsége, a MAGOSZ. Ezt a szervezet igazgatója, Budai Gyula jelentette be pénteken. Budai átvette a BRFK-tól azt a határozatot, miszerint a rendőrség nem dönthet hatáskör hiányában arról, hogy engedélyezik-e a november másodikai gazdademonstrációt. Ez gyakorlatilag a rendezvény betiltását jelenti, így a gazdák nem demonstrálnak egyelőre a Kossuth téren.

Budai szerint ezzel gyakorlatilag betiltották a rendezvényüket, hiszen közben a fővárosi önkormányzat kirakta a traktorok behajtását tiltó táblákat, többek között a Kossuth térre is. A rendőrség pedig arra hivatkozik, a tér műveleti terület, így nem bírálhat el ide érvényes engedélykérelmeket a gyülekezésről szóló törvény értelmében.

Így a MAGOSZ nem fog november másodikán demonstrálni, a gazdákat egyébként is szabálysértés miatt elkapná a rendőrség, ha Budapest bizonyos részeibe behajtanának traktorjaikkal.

Nemkívánatos személyek a gazdák

A főváros rendeletet is módosított nemrégiben, amely szerint a traktorok elhelyezéséhez is engedély szükséges ezentúl. A MAGOSZ szerint a rendőrség és a fővárosi önkormányzat összejátszik, és így nemkívánatos személyeknek nyilvánították a gazdákat Budapesten. Pedig a gazdák nem politikai, hanem gazdasági ügyek miatt tüntetnének - hangsúlyozta Budai -, olyan kérdések miatt, amelyekről az agrártárca nem akar velük egyeztetni.

A MAGOSZ szövetségi igazgatója hozzátette: a MAGOSZ mindig minden törvényt betartott, minden jogszabályhoz alkalmazkodott, de ezután a fővárosi rendeletet megtámadják az Alkotmánybíróságon.

Arcul csapták a gazdákat

Szintén beszélt arról Budai, hogy arcul csapták a gazdákat a rendőrök, úgy tárgyaltak velük, hogy közben a főváros legyártatta a behajtani tilos táblákat mezőgazdasági gépjárművek számára. Éppen ezért a jelenlegi formában nem tárgyalnak többé a rendőrséggel.

A MAGOSZ vezető testületei és szakértői hamarosan összeülnek, és meghozzák a döntést arról, hogy hol demonstrál a továbbiakban a szervezet. Budai szerint a főváros környékén több helyen is kaptak engedélyt részleges útlezárásokra.

A MAGOSZ illetékese hangsúlyozta, hogy ők a Kossuth térre kérnek engedélyt, de a másik általuk kért helyszínre, az alsó rakpartra sem kaptak jóváhagyást.