Ágnes
-1 °C
2 °C

Leghamarabb a jövő héten szállíthatják a gázálarcokat Törökországba

2003.04.10. 12:57
Egy hónappal a döntés után eldőlhet, melyik minisztérium szállíthatja ki Törökországba a 2000 gázálarcot. Időközben a Belügyminisztérium az általa megígért takarókat, segélycsomagokat már elküldte Ankarába.
A magyar gázálarcok Törökországba szállítása már egy hónapja húzódik, miközben a háború lassan befejeződik. Ennek ellenére a minisztériumok még mindig nem tettek le arról, hogy segítséget nyújtsunk Törökországnak egy esetleges vegyi támadás esetén.

Külügy is, meg harcászat is: az FVM szállít

Az egy hónappal ezelőtti kormánydöntést azonban passzivitás követte, s pár héttel később kiderült, hogy a gázálarcok az eredeti tervekkel ellentétben nem jutottak el Törökországba. A Honvédelmi Minisztérium a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumra hárítja a felelősséget, szerintük ugyanis a földművelésügyi tárcának a feladata, s felelőssége a gázálarcok célba juttatása. A HM a Külügyminisztériumot is megnevezte felelősként, a külügy szerint azonban inkább a Belügyminisztérium hatásköre a szállítmány célba juttatása. A BM valóban felajánlot segítséget, ám ők takarókra és segélycsomagokra tettek ígéretet, amelyeket már el is küldtek - hangzott el a Magyar Rádió Krónika című adásában.

Az FVM a múlt héten ismét megkapta a feladatot: jutassa el Törökországba a gázálarcokat. Azóta nem történt azonban előremozdulás.

Az FVM-en belül működő Tartalékgazdálkodási Kht.-nál, amelynek raktáraiban található a Népszabadság szerint a 2000 hadifelszerelés az Index kérdésére azt a választ adták: folyamatban van az ügyintézés. A lap úgy tudja a hétvégén tárcaközi egyeztetésen próbálják megoldani, hogyan juttassák ki a gázálarcokat Törökországba. Erre a lap szerint leghamarabb a jövő héten kerülhet sor.