Lehel
17 °C
27 °C

Gyurcsány: Ki beszél húszszázalékos gázáremelésről?

2004.11.23. 09:47
A decemberben tíz-tizenkét órára Irakba látogató Gyurcsány Ferenc szerint csapdahelyzet alakult ki a kettős állampolgárság kérdésében. A miniszterelnök a gázáremelés mértékéről nem volt hajlandó nyilatkozni a Magyar Rádiónak, de a rászorulókat meg akarja óvni az emelés következményeitől.
Gyurcsány Ferenc szerint sem a kormány, sem ő nem kívánja befolyásolni, hogy az emberek hogyan szavazzanak december 5-én a kettős állampolgárságról. (A két kormánypárt egyértelmű iránymutatást adott választóiknak: azt szeretnék, ha szimpatizánsaik mindkét kérdésre nemmel szavaznának.) A kormányfő kedden reggel a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy - álláspontja szerint - csapdahelyzet alakult ki.

Fontos gesztus Gyurcsány iraki látogatása
Fontos politikai gesztus a miniszterelnök részéről, hogy decemberben látogatást tesz Irakban, annak ellenére, hogy rövidesen hazatérnek onnan a magyar szállítókontingens katonái, mondta Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kedd reggel egy televíziós műsorban. Ismertetése szerint Gyurcsány Ferenc várhatóan 10-12 órát tölt Irakban, és a tervek szerint a magyar katonákon kívül találkozik az amerikai parancsnokkal, az iraki kormány képviselőivel, valamint a lengyel hadosztályparancsnokkal is.

Juhász Ferenc elmondta, hogy az utazás pontos időpontja attól függ, a koalíciós erők melyik napra tudják megszervezni az iraki leszállóhely és a Hillában lévő magyar tábor közötti légi szállítást. A miniszterelnök és a honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség An-26-os katonai gépével utazik majd. Csak előző este fog kiderülni, hogy Irakban melyik repülőtéren szállhatnak le. Magyarországról egy-két ember fogja kísérni a kormányfőt, Irakban pedig a helyiek képeznek biztonsági gyűrűt a delegáció köré.

Azt mondta, "sok-sok vesztese lesz, bármi is a végeredmény". Utalt arra, hogy az ellenzék, Orbán Viktor Fidesz-elnök nem mutatta be törvényjavaslatát, amely megoldhatná a kettős állampolgárságról szóló népszavazás miatt kialakuló helyzetet. Ő azonban - mint mondta - megérti, hogy az ellenzék ezt nem teszi, hiszen szerinte is nagyon nehéz a megoldás. "Az egész magyarországi alkotmányos berendezkedés egy csomó gátat fog vetni" - hangsúlyozta a kormányfő.

Meg kell óvni

A kormány arra keres választ, hogy kit terheljen a gáz árának elengedhetetlen emelése, az adófizetőket, vagy a felhasználókat, jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök hangsúlyozta. a kormány szándéka arra irányul, hogy miközben a gáz világpiaci ára a 2000. évinek kétszerese, olyan eljárást alkalmazzon, hogy a nyugdíjasok, az egyedülállók, a nehéz körülmények között élők, a sok gyereket nevelők ne kerüljenek megoldhatatlan helyzet elé.

"A gazdasági minisztérium kapta a feladatot, hogy dolgozzon ki megoldást annak a dilemmának a feloldására, ki fizesse a gázt: az adófizetők, vagy aki használja. Variációkat kell kidolgozni: mennyi menjen a költségvetésből, kell-e adót emelni, hitelt kell-e felvenni" - mondta. "Valakinek előbb utóbb ki kell fizetni a gázt (...), a rászorulókat meg kell óvni a nehéz szociális következményektől" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc a gázáremelés mértékét firtató többszöri riporteri kérdésre kérdéssel válaszolt. "Ki beszél húsz százalékos gázáremelésről? Érdemes lenne nagyobb mértéktartással nyilatkozni" - mondta.

A Fidesz szerint Gyurcsány nem mond igazat
A Fidesz szeritn Gyurcsány Ferenc nem mond igazat. A párt közleménye szerint a kormányfő kedden reggel a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában álszent módon azt állította, hogy nem kívánja befolyásolni az embereket, hogyan szavazzanak december 5-én a kettős állampolgárságról, "mindeközben a mögötte álló párt a nemektől harsog".

"Gyurcsány becsapja az embereket, napok óta kampányol az országban és az állampolgárság megtagadására bíztat. Majd bemegy a televíziók és rádiók stúdiójába és letagadja saját véleményét" - olvasható a Fidesz közleményében.