Árpád
-2 °C
4 °C

A MOL péntektől növeli a gázolaj árát

2000.08.30. 16:22
Péntektől egy liter gázolaj 216,75 forint lesz, 6,25 forinttal drágább. A MOL sajtóirodájának munkatársa az 1973-74-es olajárrobbanáshoz hasonlította a mostani jelenséget. A francia halászok kikötőblokáddal tiltakoztak a növekvő üzemanyagárak ellen, 150 autóból álló kamionsor alakult ki.

Szeptember 1-jétől 6,25 forinttal emelkedik a gázolja ára, a benzin ára változatlan marad. A pénteki emelést követően 216,75 forintba kerül Az Index érdeklődésére a MOL sajtóirodájának munkatársa elmondta, hogy a gázolaj jelenlegi nagykereskedelmi ára literenként közel 20 forinttal alacsonyabb a világpiac által indokolt szintnél. Május 26. óta, az utolsó árváltoztatás óta, a gázolja jegyzésára 35 százalékkal emelkedett a hazai piacon.

Az elmúlt időszakban az árak emelkedése irányába hatott, hogy - főként a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt - a finomítók jobb minőségű, értékesebb üzemanyagot bocsátanak ki. Fokozza ezt a hatást, hogy elsősorban az USA gazdaságának megélénkülése következtében a fogyasztás jelentősen nőtt, a készletek csökkentek, így az európai finomítók termelésének egy jelentős részét az USA-ba szállították. A MOL munkatársa szerint a gázolajpiacon ez a helyzet azért jött létre, mert az utóbbi időben az olajtermékek világpiacán válságszerű jelenség alakult ki, csaknem hasonló az 1973-74-ben az olajárrobbanás néven ismertté vált eseménysorozathoz.

A MOL Rt. továbbra is folyamatosan elemzi a nemzetközi piaci tendenciákat, az azokból következő áralakulásokat, és amennyiben a fent vázolt tendencia továbbra is fennmarad, akkor az év végéig 10-20 forinttal nőhet a gázolaj ára.

A világpiaci viszonylatban emelkedő üzemanyagárak ellen a francia halászok Boulogne-sur-Mer, Calais és Dunkerque kikötő blokádjával tiltakoztak, figyelmeztető akciójuk 150 kamionból álló kocsisort eredményezett. Franciaországban másfél év alatt 150 százalékkal nőtt a gázolaj ára. Míg 1999 elején a halászok 0,8 frankért vásároltak egy liter gázolajat, ma már 2,11 frankot fizetnek érte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?