Jusztina
1 °C
16 °C

A MOL péntektől növeli a gázolaj árát

2000.08.30. 16:22
Péntektől egy liter gázolaj 216,75 forint lesz, 6,25 forinttal drágább. A MOL sajtóirodájának munkatársa az 1973-74-es olajárrobbanáshoz hasonlította a mostani jelenséget. A francia halászok kikötőblokáddal tiltakoztak a növekvő üzemanyagárak ellen, 150 autóból álló kamionsor alakult ki.

Szeptember 1-jétől 6,25 forinttal emelkedik a gázolja ára, a benzin ára változatlan marad. A pénteki emelést követően 216,75 forintba kerül Az Index érdeklődésére a MOL sajtóirodájának munkatársa elmondta, hogy a gázolaj jelenlegi nagykereskedelmi ára literenként közel 20 forinttal alacsonyabb a világpiac által indokolt szintnél. Május 26. óta, az utolsó árváltoztatás óta, a gázolja jegyzésára 35 százalékkal emelkedett a hazai piacon.

Az elmúlt időszakban az árak emelkedése irányába hatott, hogy - főként a környezetvédelmi előírások szigorodása miatt - a finomítók jobb minőségű, értékesebb üzemanyagot bocsátanak ki. Fokozza ezt a hatást, hogy elsősorban az USA gazdaságának megélénkülése következtében a fogyasztás jelentősen nőtt, a készletek csökkentek, így az európai finomítók termelésének egy jelentős részét az USA-ba szállították. A MOL munkatársa szerint a gázolajpiacon ez a helyzet azért jött létre, mert az utóbbi időben az olajtermékek világpiacán válságszerű jelenség alakult ki, csaknem hasonló az 1973-74-ben az olajárrobbanás néven ismertté vált eseménysorozathoz.

A MOL Rt. továbbra is folyamatosan elemzi a nemzetközi piaci tendenciákat, az azokból következő áralakulásokat, és amennyiben a fent vázolt tendencia továbbra is fennmarad, akkor az év végéig 10-20 forinttal nőhet a gázolaj ára.

A világpiaci viszonylatban emelkedő üzemanyagárak ellen a francia halászok Boulogne-sur-Mer, Calais és Dunkerque kikötő blokádjával tiltakoztak, figyelmeztető akciójuk 150 kamionból álló kocsisort eredményezett. Franciaországban másfél év alatt 150 százalékkal nőtt a gázolaj ára. Míg 1999 elején a halászok 0,8 frankért vásároltak egy liter gázolajat, ma már 2,11 frankot fizetnek érte.