Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nincs veszélyben Balassagyarmat

2001.02.02. 19:10
Eloltották Szlovákiában a magyar határtól néhány kilométerre levő gázvezeték berobbanása nyomán keletkezett tűzet. A lángok ötven méter magasra csaptak fel, és a robbanás nagy riadalmat keltett, mert harminc kilométerre egy atomerőmű is van. A szlovákok azonnal csökkentették a vezetékben a nyomást, nehogy további robbanások következzenek be. A Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzetet felderítő csoportja méréseket végzet Balassagyarmaton, és kiderült, Magyarország légterébe nem kerül mérgező anyag.
Eloltották Szlovákiában a magyar határtól néhány kilométerre levő gázvezeték berobbanása nyomán keletkezett tűzet. A nemzetközi földgázvezeték a magyar határtól nyolc-tíz kilométerre robbant fel. Szentes György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Indexnek elmondta, hogy délután negyed ötkor Nyenyice község mellett, lakott területen kívül történt a robbanás.

Fotó: Delphin
A detonáció óriási riadalmat keltett, mert harminc kilométerre egy atomerőmű is van - nyilatkozta az Indexnek Vódi Dezső, a balassagyarmati határőrség főügyeletese. A hatalmas robbanást egy nagy felhőszerű látvány követte, homok és pernye hullott az égből. A szomszéd határőrök azonnal értesítették őket, hogy egy gázvezeték robbant fel.

Nincs veszélyben Balassagyarmat

Az OKF a veszélyhelyzetet felderítő csoportját küldte Balassagyarmatra, hogy műszereikkel azonnal megállapítsák, került-e veszélyes anyag a levegőbe. A mikrobusz délután öt órakor indult Budapestről a Nógrád megyei városba - folytatta Szentes György. Este hat óra után érkeztek meg, és három helyen végeztek méréseket, amiket félórás időközönként megismételnek. Munkájukat nagyban segítette, hogy tudják, milyen anyag került a levegőbe.

A balassagyarmati rendőrségtől az Index megtudta, a polgármester utasítására a helyi polgári védelem felszólította a lakókat, hogy maradjanak otthonukban, és zárják be az ablakokat. A Delphin hírügynökség szerint a detonációban az országhatártól egészen távoli házak ablakai is megremegtek. A lángokat 25-30 kilométer távolságból is látni lehetett. A balassagyarmatiak csapatostul vonultak az Ipoly partjára, hogy nézzék a hatalmas tüzet.

Szentes György nagyon jó megelőző intézkedésnek ítélte a polgármester döntését. Este fél hétre azonban kiderült: nincs ok az aggodalomra, Magyarország légterébe nem került mérgező anyag. Erről azonnal értesítették a lakosságot is a helyi kábeltelevízión, és kereskedelmi rádión keresztül.

Nem kérnek segítséget a szlovákok

A gázvezetékben a szlovákok hat órakor csökkentették a nyomást, nehogy további robbanások következzenek be, majd este tízre sikerült eloltani a tüzet. Az OKF képviselői átmentek a szomszédos országba, és találkoztak a helyi kollegáikkal. Az együttműködési szerződés alapján felajánlották segítségüket, de a szlovákok nem éltek vele.