Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gegesy kilépett az SZDSZ-ből

2008.09.15. 09:16
Otthagyta az SZDSZ-t és lemondott parlamenti mandátumáról Gegesy Ferenc IX. kerületi polgármester. Az Indexnek elmondta, hogy nem szakértői kormányról kellene értelmetlen vitát folytatnia a pártnak, hanem a néhány megmaradt célt kellene következesen képviselni.

Gegesy Ferenc az SZDSZ hétvégi frakcióülése után döntött úgy, hogy kilép a pártból. Kiderült számára, hogy a párt egyik fele, amelyik hasonlóképpen gondolkozik mint ő, nem szól, mert nem akarja élezni a helyzetet, nem szeretne pártszakadást előidézni, ezzel tulajdonképpen szabad kezet ad a mostani vezetésnek. A politikus lemondása hétfőtől él, így ha a honatyák ma szavaznak a parlament foloszlatásáról, az ő voksára már nem számíthat a koalíció.

A ferencvárosi polgármester hozzátette, nem ért egyet a pártvezetés által képviselt állásponttal. Véleménye szerint az SZDSZ egy önálló párt, úgy is kellene viselkednie. Ha teljesen azonos az MSZP-vel, akkor nincs értelme folytatni a politizálást sem koalíción belül, sem azon kívül.

Az SZDSZ sajnálja

Az SZDSZ Parlamenti Frakciója sajnálattal értesült róla, hogy Gegesy Ferenc kilépett a képviselőcsoportból. A Szabad Demokraták Szövetségének képviselőcsoportja megköszönte azt a magas színvonalú és kitartó munkát, amit Gegesy Ferenc az elmúlt húsz évben a pártnál végzett. Távozásával a frakció egy értékes tagját veszítette el, olvasható az SZDSZ-frakció közelményében.

Gegesy szerint az SZDSZ-nek azt a néhány megmaradt célt kellene képviselnie a költségvetési alkuban, amit korábban meghatároztak. Hozzátette, hogy ilyen például a Kóka János által publikált ezermilliárdos adóreform-csomag, ám ehelyett csak a céltalan politizálás folyik, megy a szócséplés a szakértői kormányról.

A politikus kérdésre nem tudja még megmondani, hogyan érinti a IX. kerületi önkormányzati koalíciót a kilépés, reméli, hogy sehogy. (Gegesy a rendszervátás óta polgármester a Ferencvárosban a szabad demokraták színeiben, jelenleg egy MSZP-SZDSZ-es koalíció élén.)

Gegesy végül elmondta: 19 évig volt SZDSZ-tag, nehéz döntést hozott. Ez a döntés a többi között azt is bizonytalanná teszi, hogy indul-e a következő választásokon a polgármesteri székért. Miután Gegesy Ferenc egyéniben szerzett parlamenti mandátumot, így országgyűlési helyére időközi választást kell kiírni.

Derce és Tarlós nyomában

Nem Gegesy Ferenc lenne az első polgármester, aki az SZDSZ-ből kilépve függetlenként, vagy más párt támogatásával indulna el a következő helyi választásokon. Derce Tamás újpesti és Tarlós István korábbi óbudai polgármester is az SZDSZ színeiben kormányozta kerületét 1990 és 1994 között, majd mindketten elhagyták a pártot és különböző pártok támogatásával, de függetlenként folytatták.