Valér
-1 °C
0 °C

Rogán harcol a Kis-Gerbeaud-ért

2007.02.22. 14:13
Az V. kerület fideszes polgármestere minden eszközt hajlandó bevetni, hogy a Gerbeaud Kávéházat üzemeltető cég ne zárja be a cukrászda olcsóbb, talponállós részét. A Gerbaud Ház vezetője szerint viszont a belvárosban már nincs igény erre a szolgáltatásra, és a Kis-Gerbaudot a privatizációs sem védi.

A belvárosi polgárok többsége számára valójában a Kis-Gerbeaud képviselte a Gerbeaud szellemiségét és történelmi hírnevét, állítja Rogán Antal. A Belváros polgármester saját bevallása szerint megdöbbent, amikor kiderült a Vörösmarty téri komplexumban megszűnik talponálló kávézó, hogy egy új étterem kerüljön a helyére.

Funkcióváltási tilalom az ÁPV-től


Fotók: Huszti István

A polgármester már jelezte a cégnek, hogy hajlandó akár bíróság elé vinni a Kis-Gerbaud ügyét, az pedig biztos, hogy az önkormányzat nem ad használatbavételi engedélyt az átalakított részre. Rogán szerint Európa több városának nevezetes kávézójánál hagyomány, hogy egy talponálló résben a helyi közönség számára olcsóbban árusítják az üzlet termékeit, és ott is felemelné a szavát a városvezetés, ha ezt üzleti szempontokból megszüntetnék. A polgármester azt állítja, az épületre kötött privatizációs szerződésben lévő funkcióváltási tilalom az ÁPV Zrt. álláspontja szerint a Kis-Gerbaud-ra is vonatkozott, ezért ha a cég ezt nem hajlandó elfogadni, az V. kerület perben próbál meg érvényt szerezni a tizenkét éve kötött megállapodásnak.

Nem megy a talponálló


Az 1995-ben Erwin Müller német üzletember tulajdonába került a Gerbeaud-házat üzemeltető cég ügyvezető igazgatója, Pintér Katalin szerint viszont azt állítja: az üzleti szempontok nem a Kis-Gerbaud megmaradása mellett szólnak, és az olcsóbb helyiséget az egykori privatizációs szerződés sem védi. Pintér Katalin az Indexnek azt mondta, lehet, hogy néhány törzsvendég, aki minden követ megmozgat a Kis-Gerbaud-ért, és van, aki meg is hallgatja őket, de a kávézásra, süteményrendelésre szakosodott üzletrész már nem volt nyereséges. Az üzletvezető szerint a Belvárosban már nem divat a talponállós kiszolgálás, ezért döntöttek az étterem mellett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!