Zsófia
17 °C
21 °C

Papírpénzzel fűtik a geresdlaki községházát

2008.11.17. 12:25
Megérkezett az első pénzbrikettszállítmány a baranyai Geresdlakra: a forgalomból kivont pénzjegyekből készített, középületek fűtésére szánt hét tonnányi téglát Bana Gábor, a pécsi Első LIONS Klub elnöke és Habjánecz Tibor polgármester vette át a községháza előtt.

Bana Gábor utalt rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank a nyár végén írt ki pályázatot karitatív, nonprofit szervezetek számára, hogy az elhasználódott bankjegyekből készített brikettekkel kiválthassák a hagyományos, sok pénzbe kerülő tüzelőanyagot.

A jegybank régen egy erőműben semmisítette meg az elrongyolódott, elkoszolódott bankjegyeket, amelyek elégetése ráadásul milliókba került. A pályázatra 29-en jelentkeztek, köztük a nyertes, a több településen jótékonysági tevékenységet folytató pécsi Első Lyons Klub Geresdlaknak ajánlotta fel a briketteket.

A klub elnöke beszámolt arról, hogy eredetileg 70 tonnányi, összesen 350 milliárd forint értékű elhasználódott, sérült pénzből összeaprított és préselt téglatömeget nyertek, de a mennyiség az időközben bevont és feldolgozott bankókkal együtt 100 tonnára nőtt, ezt a következő hetekben, folyamatosan szállítják a községbe.

Habjánecz Tibor közölte, hogy az adomány két fűtési idényre elég a 960 lelket számláló és évente mintegy 200 millió forintból gazdálkodó Geresdlaknak, amely összesen 14 millió forintot takarít meg azzal, hogy pénzbrikettel táplálja a tüzet a községháza, az óvoda, iskola, művelődési ház, s a helyi konyha vegyestüzelésű kazánjaiban.