Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Fegyelmi eljárás indult Gergényi Péter ellen

2007.08.25. 13:47
Valószínűleg a fővárosi rendőrségi objektumok védelméről szóló 160 milliós szerződés miatt indult vizsgálat a volt főkapitány ellen, közölte a rendőrság szombaton. "Néhány korábban megkötött BRFK-szerződés kapcsán" állapítottak meg hiányosságokat, korábbi lapértesülések szerint azzal a 160 milliós szerződéssel lehet baj, amelyet a távozó főkapitány a fővárosi rendőrségi objektumok védelméről kötött egyik utolsó intézkedéseként.

Fegyelmi eljárás indult Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány ellen, mert egy vizsgálat hiányosságot állapított meg néhány korábban megkötött BRFK-szerződés kapcsán – jelentette be Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány helyettese szombaton.

"Egy BRFK-nál végrehajtott ellenőrzés állapított meg néhány szerződés kapcsán hiányosságot. Az ellenőrzés által feltárt kérdések tisztázását fegyelmi eljárás keretében kell végrehajtani. Ezért az országos rendőrfőkapitány határozattal fegyelmi eljárást rendelt el, amelynek kézbesítése Gergényi tábornok felé megtörtént" – mondta Szabadfi Árpád. Az országos rendőrfőkapitány helyettese azt nem árulta el, hogy milyen szerződésekben talált hiányosságot a vizsgálat.

Az ellenőrzés az új főkapitány kinevezése után indult, a belső vizsgálat mellett névtelen bejelentések is érkeztek az ORFK-hoz az ügyben - mondta Szabadfi Árpád. Hozzátette: egyelőre nem lehet tudni, hogy további – jelenlegi vagy egykori – rendőri vezetők ellen is indul-e majd fegyelmi eljárás az ügyben. A volt budapesti főkapitány elleni eljárás legfeljebb hatvan napig tarthat – jegyezte meg.

Gergényi Péter jelenleg felmentési idejét tölti, tehát novemberig még állományban van – mondta Szabadfi Árpád. Szabadfi rendőri vezető rámutatott: fegyelmi eljárás esetén a maximálisan kiszabható büntetések között szerepel az állományból való elbocsátás, a lefokozás, és ha valakit így távolítanak el a szervezetből, akkor annak nem jár az előnyugdíjazás lehetősége sem 57 éves koráig.

Gergényi Péter azonban 57 évnél idősebb és egyébként is elhagyja az állományt – tette hozzá. Fegyelmi eljárás esetén nem szabható ki börtönbüntetés – mondta Szabadfi Árpád. Gergényi Pétert május 20-án mentették fel tisztségéből május 31-i hatállyal. Felmentési ideje november 30-ig tart, addig rendelkezési állományban lesz, ezt követően pedig nyugdíjazzák az idén 61 éves főkapitányt. Gergényi Péter 2003. július 1-jétől töltötte be a fővárosi rendőr-főkapitányi posztot.

Gergényi Péter egyik utolsó intézkedése annak a szerződésnek az aláírása volt, amelyben a BRFK külső cégekkel állapodott meg a fővárosi rendőrségi objektumok védelméről – több mint évi nettó 160 millió forintért. A hírt elsőként közlő Magyar Nemzet szerint jó szocialista kapcsolatokat ápoló egykori rendőrkapitány, Bodrácska János cégével, a Reál Véd-Deltával kötött szerződést május végén – a főrendőr távozásával párhuzamosan – felbontotta a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A szerződést egy alig egy hónap alatt lefuttatott közbeszerzési eljárás nyomán írták alá.