Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Gergényi helyett Lapid viszi el a balhét?

2006.11.22. 08:46
Lapid Lajost, Gergényi Péter közbiztonsági helyettesét vonhatják felelősségre az MTV ostrománál elkövetett vezetési hibákért – állítja a Népszava. Az országos rendőrfőkapitány a Napkeltében azt hangsúlyozta: nincs személyi ellentét a vezető rendőrtábornokok között. Ignácz István szerint megállapításai kellően megalapozottak.

Ha a kormányfő által megerősítetett Gergényi Pétert nem vonják felelősségre az MTV ostrománál elkövetett rendőri hibákért, a balhét Lapid Lajos, a rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese viheti el – írja a Népszava. (Szeptember 18-án a rendőri biztosítás parancsnoka Lapid Lajos volt, akitől Gergényi Péter átvette az irányítást.)

Gergényi Péter a Népszava értesüléseit azzal kommentálta: ez „reflexióra sem érdemes”.


Lapid Lajos

A lapnak nyilatkozó források szerint a jelenlegi helyzetben senki nem mer szembemenni azzal, hogy a kormányfő megerősítette posztján Gergényit. Ez a politikai támogatás az országos rendőrfőkapitány kezét is megköti.

Emlékezetes, hogy a budapesti rendőrfőkapitány a zavargások befejeződése után nyugdíjazását kérte. Demszky Gábor főpolgármester közbenjárására végül Gyurcsány Ferenc nem írta alá a kérelmet. Korábbi hírek szerint Lapid Lajos is kérte nyugdíjazását, ám az ő kérelmének sorsa nem ismert.

Gergényi Péter szerint egyébként az MTV ostromáról készült jelentés egy prekoncepciót igyekszik igazolni. A közszolgálati tévé kedden idézte a főkapitány véleményét, amely szerint a bizottságot vezető Ignácz István "egyértelműen elfogult", mivel ő is a BRFK vezetésére pályázik.

A vezető rendőrtábornokok között kifogástalan a kapcsolat – hangsúlyozta szerdán Bene László országos rendőrfőkapitány az MTV Napkelte című műsorában. A főkapitány szerint a televízió elleni támadás éjszakájának vizsgálata szakmai kérdés és "nagyon sajnálja", hogy a vizsgálóbizottság jelentését személyi találgatásokra használják.

Bene László megismételte: ő maga "nem hátrált ki" Gergényi Péter mögül. Bár a budapesti főkapitány követett el hibákat, de a történtek " az alkalmasságát nem kérdőjelezik meg".

Ignácz István dandártábornok, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője sajtóközleményt juttatott el az MTI-hez. Ebben leszögezi, a hathetes korrekt ténymegállapításokon alapuló vizsgálatban foglaltak kellően megalapozottak, kizárólag tényeken alapulnak és a hibák, hiányosságok feltárására nem pedig egyes személyek felelősségének megállapítására irányultak.