Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Bírósági eljárás indulhat Gergényi Péter ellen

2008.03.12. 09:27
Korábban elutasította a bíróság, most azonban pótmagánvádként befogadta Szerdahelyi Szabolcs indítványát a volt budapesti rendőrfőkapitány ellen. A Deport '56 vezetője a Kossuth tér 2006-os műveleti területté nyilvánítását kifogásolja.

Bírósági eljárás indulhat Gergényi Péter, volt budapesti rendőrfőkapitány ellen, mert a bíróság elfogadta Szerdahelyi Szabolcsnak, a Deport'56 vezetőjének pótmagánvádját a Kossuth tér két évvel ezelőtti műveleti területté nyilvánítása ügyében. A végzés nem jogerős, mert Gergényi Péter fellebezést nyújthat be.

Ha ezt nem teszi, vagy elutasítják, akkor megkezdődhet a tárgyalás, melyben Szerdahelyi Szabolcs képviseli a vádat. A Deport'56 korábban hivatali visszaéléssel vádolta meg Gergényi Péter.

A Központi Nyomozó Főügyészséghez benyújtott vádindítványt három megállapításra alapozta Szerdahelyi Szabolcs. Az első pont szerint Gergényi Péter 2006 október 23-a után műveleti területté nyilvánította a Kossuth teret és ezzel a gyülekezési jog gyakorlásától megfosztotta az embereket. A második állítás, hogy az akkori főkapitány ezzel hatáskörét is túllépte, mert egy rendelet szerint a védett létesítmények őrzéséről a Köztársasági Őrezred és nem a Budapesti Rendőr-főkapitányság gondoskodik.

Végül Szerdahelyi Szabolcs szerint Gergényi Péter a Deport'56 2006. december 9-ére a Kossuth térre bejelentett tüntetését hatáskör hiányában visszautasította.

A bíróság korábban elutasította a Deport'56 keresetét, ezért Szerdahelyi Szabolcs pótmagánvádat nyújtott be.

Szerdahelyi Szabolcs elmondta, hogy a most kézhez kapott végzésben a bíróság elfogadta a pótmagánvádat. A Deport'56 szerint a bíróság kimondta, hogy a vád törvényesnek tekinthető, hiszen a benne foglalt cselekmények ténybeli és jogi alapja a szükséges mértékben fennáll.