Emőke
-4 °C
9 °C

Gergényi: délután provokálni akarják a rendőröket

2003.07.04. 11:42
Békésen, a törvényben foglaltak szerint folyt az Erzsébet hídi demonstráció délelőtt 11 óráig, rendkívüli esemény nem történt - közölte a BRFK vezetője az MTI-vel. Gergényi Péter úgy tudja, a délutáni rendezvényen viszont provokálni akarják a rendőröket.
A délelőtti tüntetés képei!
"Köszönöm a demonstrálók jogkövető magatartását" - mondta Gergényi Péter. Budapest rendőrfőkapitánya, aki a Lelkiismeret '88 délelőtti demonstációját a Döbrentei térről kisérte figyelemmel, nem árulta el, hány rendőr vett részt a demonstráció biztosításában, de jelezte: "a szükséges létszámmal" vonultak a helyszínre.

A BRFK vezetője 150 körülire tette a demonstrálók számát. Az MTI érdeklődésére megerősítette: van információjuk arról, hogy a délutáni rendezvényen provokálni akarják a rendőröket.

Este fél hattól több szervezet - köztük az 56-os Magyarok Világszövetsége, a JOBBIK Magyarországért Mozgalom, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Független Kisgazda Földmunkás és Polgári Párt, a Horthy Miklós Társaság, a Szabad Magyarországért Mozgalom és a Trianon Társaság - szintén az Erzsébet hídnál hirdetett rendezvényt.

Gergényi Péter
A tervek szerint az összegyűltek gyalogosan vonulnak át síp-, duda- és dobszó kíséretében a Kossuth térre, ahol 18 óra 30 perctől "hazai és külföldi személyiségek szólalnak fel. Lesznek politikai dalok, versek és videóvetítés a Hungária TV anyagából."

A Szabad Magyarországért Mozgalom felhívása szerint a rendezvény "az emberi, a demokratikus és állampolgári jogok", "a politikamentes közrend és közbiztonság" és a "privatizáció leállítása" mellett szállna síkra, valamint "az elmúlt egy év kormányzati munkáját" is értékelni kívánják.