Emília
18 °C
26 °C

Gergényi: menetből számoltuk fel az erőszakos csoportokat

2006.09.20. 07:23
Csaknem száz embert vett őrizetbe a rendőrség a kedd éjjeli utcai harcokban, a sérült rendőrök száma negyedére csökkent hétfőhöz képest. Gergényi főkapitány szerint felkészültek a keddre.

Az előző estéhez képest keddről szerdára virradóra hatékonyabban lépett fel a rendőrség, ennek okát Gergényi Péter, budapesti rendőrfőkapitány abban látja, hogy felkészültek voltak. Gergényi a Nap-keltében emlékeztetett arra, hogy nehéz helyzetben van a rendőrség, hiszen kollégáinak hétfőn az élete volt veszélyben, ezért készültek a kedd éjjelre.


Klikk!

Gergényi szerint kétféle megoldást alkalmaztak keddről szerdára virradóra, amikor négy óra alatt helyreállították a közrendet. Egyrészt igyekeztek a tömegből minél hamarabb kiemelni a garázdákat, másrészt úgymond "menetből" számolták fel az erőszakosabb csoportokat. Ezzel valószínűleg a lovasrohamokra és a (gyalogos) rohamrendőrök egységesebb fellépésre utalt a főkapitány.

A keddi akciók során kevesebb rendőr sérült meg, mint hétfőn, amikor száz fölött volt a sebesültek száma. Gergényi adatai szerint most 24 sérült van (bár még nem véglegesek az adatok). A 24-ből húszan könnyebben, négyen súlyosan sebesültek meg.

A főkapitány szerint sokat segített nekik az, hogy a miniszterelnök minden támogatást és segítséget megígért a rendőrségnek az összecsapások felszámolására. A főkapitány szerint erőszakos embereket, garázdákat vettek őrizetbe, összesen 98-at. Nekik csak a nevét tudják, az, hogy kik ők, és mit akarnak tulajdonképpen, azt egyelőre vizsgálják - magyarázta a rendőrfőkapitány.