Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Meggyanúsították Gergényit

2008.02.15. 07:41
Szolgálati visszaéléssel gyanúsította meg a Budapesti Katonai Ügyészség Gergényi Pétert és két egykori rendőrkollégáját - írja a Magyar Nemzet. A volt budapesti főkapitányt a BRFK akciócsoportjának egyik kirúgott főtörzszászlósa jelentette fel, akit még 2003-ban súlyos testi sértés gyanúja miatt leszereltek, de később a bíróság felmentette a vádak alól.

A katonai ügyészség szóvivője, Ács Tibor személyiségi jogokra hivatkozva nem erősítette meg, hogy Gergényi Péterről és kollégáiról van-e szó, azt azonban elmondta, hogy az egyik volt rendőri vezetőt hat rendbeli, két egykori kollégáját pedig egy-egy rendbeli szolgálati visszaéléssel gyanúsítják.

Mindhárman panasszal éltek a gyanúsítás ellen, ezért az eljárás csak akkor indulhat, ha a Katonai Főügyészség ezt kivizsgálta.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott egy rendőr aki, elmondta, hogy ő még tavaly májusban jelentette fel Gergényit, mert a bíróság jogerős ítélete szerint jogtalanul szerelték le 2003-ban a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, majd az ítélet után négy hónapig nem, majd pedig csak börtönőrként vették vissza szolgálatba. Rónyai Péter, a BRFK akciócsoportjának egykori főtörzszászlósa méltatlannak és megalázónak tartja, ami vele történt, ezért fordult a katonai ügyészséghez.

Rónyai megalázó áthelyezéséről egyébként néhány nappal saját menesztése után döntött Gergényi. A BRFK vezetője azt követően foglalkozott a már jogerősen felmenetett főtörzszászlós ügyével, hogy 2007 május 20-án két héttel későbbi hatállyal Gyurcsány Ferenc felmentette. Rónyait azóta visszahelyezték az akciócsoporthoz.

Gergényit és gyanúsított rendőrtársait akár két év börtönre is ítélheti a bíróság.