Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Egyik napról a másikra él a legtöbb magyar

2001.01.25. 15:07
A magyar lakosság kétharmada nem tud félretenni keresetéből, hanem havonta feléli teljes jövedelmét - derült ki a GfK piackutató intézet novemberi felméréséből, mellyel a lakosság pénzköltési szokásait vizsgálták a szakemberek. A magyarok mások anyagi helyzetét rosszul ítélik meg, bár az 1999-ben végzett hasonló felméréshez képest szinte semmit sem változott anyagi helyzetünk.
A piackutató intézet feleletválasztós tesztjében a megkérdezetek 79 százaléka gondolta úgy, hogy pénzköltési szokásait és anyagi helyzetét legjobban a ,,Visszafogottan kellene élnünk, mert nem ismerhetjük, mit hoz a jövő" - opció tükrözi.

Az emberek elenyésző hányada, mindössze negyede gondolkozhat előre a családi kassza terhére, míg összesen nyolc százalék azok aránya, akik adott esetben túlköltekezhetnek, mert biztosnak látják alkalmi adósságuk visszafizetését.

Ön személy szerint... (A válaszadók százalékában.)
1999. november2000 november
Többet költ, mint amennyit megengedhet magának88
Annyit költ, amennyit a pénztárcája megenged6872
Kevesebbet költ, mint amennyit megengedhetne magának, és inkább félretesz egy bizonyos összeget2420

A közvélemény-kutatás tapasztalatai szerint mások vagyoni helyzetével kevésbé vannak tisztában a megkérdezettek. A megkérdezettek közül ugyanis minden tizedik azt mondta, hogy nem tudja megítélni mások költési szokásait.

Ugyanezeket a kérdéseket a piackutatók 1999-ben is feltették; de a válaszok megoszlása az elmúlt évben alig változott. Mindössze az figyelhető meg, hogy némileg nőtt a mértéktartók aránya és csökkent azoké, akik kevesebbet költenek, mint tehetnék, és inkább spórolnak. Az életstílusnak ez a költési szokásokra vonatkozó része tehát egyenletesnek mondható ebben a rövid időszakban.

Az Ön véleménye szerint Magyarországon az emberek...
(A válaszadók százalékában.)
1999. november2000. november
Többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak3131
Annyit költenek, amennyit a pénztárcájuk megenged4849
Kevesebbet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak, és inkább félretesznek egy bizonyos összeget119
Nem tudom megítélni1011

A kérdőív vásárlási és pénzköltési szokásaink morális vonzatait is vizsgálta. A kutatásban résztvevők többsége úgy gondolja: ,,nagy baj az, hogy eltűntek a régi erkölcsök." Ehhez képest Magyarországon az ezredfordulón a lakosság elenyésző kisebbsége hiszi úgy: ,,nem baj, ha az új korban új erkölcsök és új szokások alakultak ki."