Szilárda
0 °C
6 °C

Panaszözön és vizsgálat adósságbehajtók ellen

2005.04.14. 13:46
Lezárult a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vizsgálata a German Factor Kft. ellen, a napokban azonban újabb indulhat, értesült az Index. Most egy idős asszony tett panaszt, akit hetek óta azzal zaklatott az adósságbehajtó cég alkalmazottja, hogy félmillió forintos tartozása van. Időközben kiderült, csak névazonosságról volt szó, de a cég továbbra sem hagyott fel az asszony zaklatásával, és tőle akart többet megtudni az igazi adósról.

"Majdnem infarktust kaptam, amikor egy levélben értesítettek, hogy félmillió forintos tartozásom van" - mesélte az Indexnek egy nyolcvanéves nő, akit egy adósságbehajtó cég, a German Factor Kft. felszólított, hogy egyenlítse ki tartozását. Az idős asszony hiába magyarázta, hogy ő senkinek sem tartozik, nem vették komolyan, az ügyintéző rendre lecsapta a telefont.

Telefonkönyv alapján

Az idős nő szerint a telefonkönyv alapján keresték meg, attól függetlenül, hogy nem ő, hanem a városban lakó egyik névrokona tartozik az adósságkezelő céggel szerződésben álló vállalkozásnak. Ennek ellenére a cég nem hagyott fel az asszony zaklatásával.

Nem tartozik

Miután tisztázódott, hogy a hölgy nem tartozik senkinek, a German Factor az asszonytól további információkat akart megtudni az általa egyébként nem ismert állítólagos névrokonról. A nő megelégelte a cég zaklatását, és a múlt héten panaszt tett a German Factor Kft. ellen a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF).

Lezárult egy másik vizsgálat

A PSZÁF egy másik ügyben éppen a napokban zárt le egy vizsgálatot a cég ellen, értesült az Index. A felügyeleti szerv sajtóosztályától megtudtuk, hogy a felügyelet azért ellenőrizte az adósságkezelő céget, mert a German Factor nevéből arra lehet következtetni, hogy a vállalkozás munkatársai faktorálást is végeznek.

Nem faktorál

A törvények szerint a faktorálás engedélyköteles, a German Factor azonban - nevével, és az alapító okiratban is feltüntetett jelzett tevékenységi körrel ellentétben - nem végez pénzügyi szolgáltatást. Az Index által megkérdezett szakértő szerint „nem szerencsés”, hogy a German Factor nevében szerepelteti a faktorálás szót, amely szakértőnk szerint így megtévesztő, de nem törvénytelen. A cég megbízási szerződés alapján dolgozik, állapította meg a PSZÁF vizsgálata.

Bocsánatkérést akar

"Bocsánatkérést akarok" - mondta az idős hölgy, erre azonban a PSZÁF fellépése után sem számíthat, a cég ellen ugyanis hatáskör híján nem fog vizsgálatot folytatni a PSZÁF, tudtuk meg. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál az Indexet arról tájékoztatták, hogy adósságbehajtó és faktoráló cégeknek nincs kamarája, amely alapján valószínűsíthető, hogy etikai kódexük sincs.

Nincs jogszabály

Kiderült ugyanakkor, hogy a Magyar Adósságkezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége, amely szervezethez a German Factor is tartozik, igaz nem kamaraként, hanem mint szakmai szervezet, saját etikai normarendszerrel rendelkezik. Pongrác László elnök az Indexnek elmondta, hogy amennyiben valakit az ismertetett történethez hasonlóan sérelem ér, és a szövetséghez fordul panasszal, ki fogják vizsgálni az ügyet. Igaz, tavaly csupán egy esetben folytattak etikai vizsgálatot, azt is teljesen más ügy miatt, tudtuk meg. Pongrác azt is elmondta, hogy az adósságkezelő cégek működésére nincs önálló jogszabály, csupán az adatvédelmi törvény alapján működhetnek.

Panaszhegyek

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél elmondták, számos panasz érkezik hozzájuk a pénzbehajtó cégek fenyegetései miatt, de a bejelentésekkel nem tudnak mit kezdeni. A cégek többsége ugyanis egyszerű polgári megbízási szerződéssel végzi munkáját. Ugyanakkor a felügyelőség is úgy látja, hogy az esetek nagy többségében a cégek magatartása jogilag elítélhető.

Fenyegetésről van szó

„Egyértelműen fenyegetésről van szó” – jelentette ki a főfelügyelet sajtóosztályának munkatársa, aki szerint csak az a megoldás, ha az adósságbehajtó cég által kipécézett személy levelet küld az őt zaklató cégnek, amelyben tisztázza magát. Azt, hogy miért van szükség aktív védekezésre, a főfelügyelet munkatársa azzal indokolta, "ha valaki betelepül a kertünkbe, akkor is birtokvédelmet kell kérni a jegyzőtől”.

Célpontban az idős emberek

A főfelügyelet munkatársa általánosságban elmondta, hogy a reklámokkal például azért az idős embereket veszik célba, mert róluk feltételezhető, hogy jogilag kevésbé képzettek, és az is, hogy nem tesznek feljelentést, noha „az egészségüket negatív módon befolyásolja a zaklatás”. A főfelügyelet szerint zaklatás miatt feljelentést tehet a cég által kipécézett magánszemély.

Elnézést

A cikk megjelenése előtt csak sokadszori próbálkozásunkra sikerült a kapcsolatot a céggel. A German Factor illetékesei közölték, a napokban kaptak egy panaszos levelet, mert téves adat alapján szólítottak fel adósságának rendezésére egy állampolgárt, akitől a panasz után elnézést kértek.