Auguszta
-7 °C
0 °C

Kevésbé optimista a lakosság

2000.10.15. 20:29
A háztartások gazdasági várakozásait reprezentáló GKI (www.gki.hu) lakossági bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke szeptemberben 2 ponttal csökkent. Ezzel az idei legalacsonyabb értékre csökkent. A lakosság várakozásai némi hullámzás mellett enyhén romlanak.
Már második hónapja egyre kevésbé látják javulónak saját pénzügyi helyzetüket, s szeptemberben számottevően romlottak pénzügyi helyzetük további alakulására vonatkozó várakozásuk is. Az ország gazdasági helyzetében már nem várnak további javulást. Szeptemberben azonban az augusztusinál mérsékeltebb áremelkedést érzékeltek a háztartások, s inflációs várakozásaik sem erősödtek tovább. A munkanélküliek számában nem számítanak változásra. Az első őszi hónapban kissé erősödött a lakosság tartós fogyasztási cikk vásárlási kedve, de jövőre nem tervezik e cikkek iránti keresletük számottevő bővítését. Ugyanakkor tovább csökkent a lakosság megtakarítási hajlandósága.

Magyarország hét régiója közül mindössze kettőben javultak a lakosság gazdasági várakozásai: jelentősen emelkedett a lakossági bizalmi index a Dél-Alföldön, és javultak a várakozások a Dél-Dunántúlon is. Nem változott a lakossági bizalmi index a Dunántúl nyugati részén, viszont kissé romlottak a lakosság várakozásai a Közép-Dunántúlon, s ennél is jobban csökkent az index Közép- és Észak-Magyarországon. Észak-Alföldön igen nagy mértékben romlott a lakosság gazdasági várakozásai. Így szeptemberben is Nyugat-Dunántúl lakossága bizonyult a legbizakodóbbnak. Az átlagnál viszont sokkal pesszimistábbak az észak-alföldiek és az észak-magyarországiak.

* A szezonálisan kiigazított indexet úgy állítjuk elő, hogy az eredeti adatsorból kiszűrjük a rendszeresen bizonyos hónapokban tapasztalható változásokat, amelyeket olyan állandó és rendszeresen ismétlődő tényezők okoznak, mint az évszakok változása, a foglalkoztatás és a keresetek szezonális ingadozása stb.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!