Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A GKM védi a hazai gyógyszercégeket

2006.11.13. 14:54
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fontosnak tartja, hogy a gyógyszergazdaságossági törvény ne hozza hátrányos helyzetbe a Magyarországon működő gyógyszercégeket, de nem azt a módosító indítványt tartja a legjobb megoldásnak, amely a támogatások 8 és 25 százaléka között határozná meg a tb-kasszába való befizetés mértékét.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem támogatja azt a gyógyszergazdaságossági törvényjavaslathoz beadott bizottsági módosító indítványt, amely az OEP-támogatás 8 és 25 százaléka között határozná meg a gyógyszercégeknek előírt befizetés mértékét – közölte cikkünkre reagálva Garamhegyi Ábel, a tárca államtitkára.

Jó megoldást keresnek

Cikkünkben azt írtuk, hogy nézetkülönbség alakult ki két SZDSZ-es tárca, az egészségügyi és a gazdasági között a gyógyszergazdaságossági törvényjavaslatról. Az Egészségügyi Minisztérium által benyújtott törvényjavaslat azt írná elő, hogy a gyógyszercégeknek 14-16 százalékos árkedvezményt kellene adni a nagyvásárlónak számító Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak: a fix összegű OEP-támogatás alá eső gyógyszerek esetén az éves támogatás 14 százalékát, nem fix összegű támogatás esetén a támogatás 16 százalékát kellene befizetnie a gyártóknak a tb-kasszába.

Garamhegyi Ábel ugyanakkor azt mondta, hogy információinkkal ellentétben a gazdasági tárca SZDSZ-es vezetője nem támogatott egy ennek ellentmondó módosító indítványt. Az országgyűlés egészségügyi bizottsága által benyújtott módosító javaslat a hazai gyógyszergyártóknak kedvezve a támogatás 8 százalékában határozta volna meg a befizetést, míg az 1000 forintnál drágább orvosságok előállítóinak sávosan 8-25 százalékot kellett volna fizetni.

A gazdasági tárca egyetért az Egészségügyi Minisztérium takarákossági szándékaival, ám a támogatások rendszerének átalakításakor javasoljuk figyelembe venni, hogy az egyes cégek eredményeihez milyen mértékben járult hozzá az OEP-támogatás – közölte Garamhegyi Ábel.

Az EüM az alkotmányra hivatkozik

A GKM államtitkára szerint olyan megoldási javaslatot támogatnak, amely hozzájárul a költségvetés egyensúlyának megteremtéséhez, nem növeli a betegek terheit, de nem hozza hátrányos helyzetbe a Magyarországon termelő, illetve kutatás-fejlesztési tevékenységet végző cégeket sem.

A gazdasági tárca a támogatásokkal kapcsolatos vitától függetlenül is arra kívánja ösztönözni a magyarországi gyógyszerforgalmazásban érdekelt cégeket, hogy minél több munkahelyet és hozzáadott értéket teremtsenek Magyarországon – hangsúlyozta az államtitkár.

Az egészségügyi tárca sajtóirodája ezzel kapcsolatban azt közölte: egyetért a GKM által felsorolt szempontokkal azzal a kiegészítéssel, hogy a törvénynek összhangban kell lennie az Alkotmánnyal és az uniós joggal is. A 8-25 százalékos különbségtétel biztosan sértené az arányosság elvét, mert túl nagy különbséget állapítana meg az egyes piaci szereplők terhei között – áll a tárca közleményében.