Valér
4 °C
8 °C

Hatalmas Fidesz-előnyt mért a Gallup

2005.12.20. 19:37
Nem mért fordulatot a trendekben a Gallup pártpreferencia-vizsgálata. A decemberi felmérés szerint a Fidesz a biztos szavazó pártválasztók között 15 százalékponttal vezet. Aktívabbak a Fideszes választók.

Tartja meggyőző előnyét az MSZP-vel szemben a Fidesz a Gallup legfrisebb közvélemény-kutatása szerint. A december 8-16. között felvett minta alapján a teljes lakosság körében a Fidesz - ugyan a statisztikai hibahatáron belül - még növelte is előnyét. A Gallup adatai szerint a Fidesz 31 százalékon, a szocialisták 24 százalékon állnak.

A teljes lakosság körében az SZDSZ 3, az MDF a Munkáspárthoz és a Harmadik Úthoz hasonlóan 1 százalékon áll. A felmérés hibahatára a teljes lakosságban felvett mintán +/-2,3 százalék.

Nem az SZDSZ-en múlna

A Gallup mérése szerint a választásokon az SZDSZ is bekerülhet a parlamentbe. A kisebbik kormánypárt a pártot választók és a pártot választó biztos szavazók között is 5 százalékon áll.

A kormány a Gallup mérése szerin valószínűleg az SZDSZ parlamentbe jutásával sem maradna hatalmon. A Fidesz a pártot választók között 49, a biztos szavazó pártválasztók között 52 százalékon áll, 11, illetve 15 százalékponttal megelőzve az MSZP-t.

Aktív jobboldal

A Fidesz szavazói aktivitásának köszönheti leginkább előnyét. A fiatal választók körében ugyan a két tábor választói hajlandósága még csaknem azonos, 68 (Fidesz), illetve 67 (MSZP) százalék. Itt azonban a megkérdezettek 40 százaléka támogatja a Fideszt, míg az MSZP-t csak 17 százalék.

A középkorúak között kiegyenlítettebb az állás, 30-26 a Fidesz javára, a hagyományosan szocialistapárti nyugdíjasoknál 32:23 arányban az MSZP vezet. Ezekben a korcsoportokban viszont a Fidesz szavazóinak 81, illetve 80 százaléka ígérte biztosra részvételét, a szocialistáknak viszont csak 72, illetve 67 százaléka.

A Gallup felmérése tehát nem érzékelt fordulatot a trendekben. A decemberi méréseit már közlő Századvég-Tárki és a Marketing Centrum ezzel szemben már novemberben trendfordulást mért, decemberi mérései szerint pedig a két nagy párt közötti különbség a statisztikai hibahatáron belülire szűkült, azaz a küzdelem kiegyenlített. A többi felmérés ráadásul kétpárti parlamentet jósol. A Medián novemberben még a Fidesz erősödéséről számolt be. Decemberben azonban már a Medián adatai szerint is statisztikai értelemben vett döntetlen alakult ki, a Fidesz előnye picivel a hibahatáron belülire csökkent. A felmérés szerint az SZDSZ is parlamentbe jutna, így a koalíció kormányon maradna. .
A Tárki csipetnyi MSZP-előnyt mért
A Marketing Centrumnál egyenlítettek a szocialisták