Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Csökkent a Fidesz előnye

2005.09.16. 19:50
Kapcsolódó cikkek (1)
A teljes népesség körében hét százalékpontot csökkent a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben. A szocialisták a pártot választó biztos szavazók körében még mindig kilenc százalékpontos hátrányban vannak.

Csökkent a Fidesz előnye a szocialistákkal szemben a Gallup legfrissebb, szeptember 8-13. között készített reprezentatív felmérése szerint. A teljes lakosság körében a Fidesz támogatottsága négy százalékpontot esett, az ellenzéki párt 30 százalékon áll. Az MSZP három százalékpontot javítva 26 százalékon áll.

Az augusztus végén beindult kampány ellenére - statisztikailag elhanyagolható mértékben ugyan - nőtt a bizonytalanok aránya, a legfrissebb kutatás szerint a lakosság 39 százalékának nincs pártpreferenciája. A teljes lakosság körében az SZDSZ ért el a két nagy párton kívül egy százalékosnál nagyobb támogatottságot, a liberálisok két százalékon, a 3,2 százalékos mérési hibahatáron belül állnak.

A pártot választók között hat százalékpont a Fidesz előnye, az MSZP-t 42 százalék támogatja. Az ellenzéki szavazók fegyelmezettebbek a szocialistáknál, a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz 50, az MSZP 41 százalékon áll. Az SZDSZ négy százalékon áll.

A Gallup felmérése szerint az MSZP főként a fővárosban és a nagyvárosokban erősödött, a kisvárosokban és a falvakban változatlan a Fidesz előnye. A legnagyobb családok és az alacsonyabb jövedelmű csoportok esetében még nőtt is a Fidesz támogatottsága, ugyanakkor a társadalom egy főre jutó jövedelem szempontjából leggazdagabb felső harmadában szignifikánsan megerősödött az MSZP.

Gyurcsány Ferenc munkájáról a válaszadók 85 százaléka mondott véleményt, a teljes népesség 37 százaléka elégedett a kormányfővel, 48 százalék azonban rossznak ítéli munkáját.

Módszertan
2005 szeptemberében 1010 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztünk meg. A személyes megkérdezésekre 2005. szeptember 8. és 13. között került sor 67 elsődleges mintavételi ponton. A mintavétel a többlépcsős, rétegzett mintavételi eljárás kiválasztási elvei szerint történt. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt (18 éven felüli) lakosságának összetételét. A lakosság egészének jellemzőitől való kisebb eltéréseket, amelyek a mintavételes eljárásból óhatatlanul fakadnak, úgynevezett többszempontú súlyozással korrigáltuk. Az ekkora elemszámú mintához tartozó statisztikai mintavételi hiba nagysága a teljes mintára vonatkoztatva kisebb, mint +/- 3,2%, a pártot választó biztos szavazókra vonatkoztatva pedig kisebb, mint +/- 5,4%.