Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Globalizációellenes tüntetés lesz Budapesten

2003.08.13. 16:26
Globalizációellenes tüntetést szerveznek a Magyar Szociális Fórumot (MSZF) alkotó civil szervezetek szeptember 13-án Budapesten a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mexikói miniszterelnöki találkozója kapcsán.
A MSZF tagszervezetei a köztulajdonban lévő közszolgáltatások privatizációja ellen lépnek fel, amelynek legfontosabb hazai vetületei a kórház-privatizáció és az oktatás kérdése - mondta el Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum egyik vezetője szerdai tájékoztatóján. "A minőségi közszolgáltatások biztosítása összeegyeztethetetlen a Kereskedelmi Világszervezet profitorientált és a nagy cégeket preferáló politikájával" - mondta Simó Endre.

Legutóbb Larzacban
Legutóbb augusztus 10-én tüntettek a a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ellen, akkor a rendkívüli hőség ellenére több mint százötvenezren gyűltek össze és tüntettek a dél-franciaországi Larzacban. José Bové, az ismert francia parasztvezér a szeptember 10-14-i cancúni WTO-csúcs ellen mozgósította a tömeget. Véleménye szerint a csúcstalálkozó kudarcra van ítélve. Követelte, hogy mivel a résztvevő 146 kormány az állampolgároknak kell feleljen, ezért Cancúnban ne írjon alá semmit. Bové egyúttal a génmanipulált élelmiszerek termesztése ellen is szót emelt.
Privatizáció, WTO

A demonstráció szeptember 13-án 15 órakor kezdődik az Arany János utcai metrómegállónál, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviseletének épülete közelében. A felvonulás útvonala érinti az egészségügyi minisztérium és az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének épületét, végül a Kossuth térre mennek a résztvevők. A tüntetésen a civil szervezetek képviselői felszólalnak a köztulajdonban lévő társadalmi szolgáltatások privatizációja ellen, így a kórházprivatizáció ellen is.

Benyik Mátyás, az ATTAC Magyarország ügyvezetője elmondta, hogy a szeptember 13-i akciónapon a WTO antidemokratikus politikája, felépítése és a neoliberális gazdasági globalizáció miatt vesznek részt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szervezők augusztus 4-én jelentették be a rendőrségen a tüntetést, az útvonal egyeztetése a későbbiekben történik meg.