Hétmilliárdos kárt okozott a Globex

2001.02.21. 17:09
A Globex cégcsoport több mint hétmilliárd forintos kárt okozott kisbefektetőknek és önkormányzatoknak - számolt be az ORFK szerdai sajtótájékoztatóján. A 1998 szeptembere óta folytatott nyomozást a rendőrségnek most sikerült lezárnia, a több tízezer oldalas vádemelési javaslatot az ORFK átadta az ügyészségnek. Tizenöt embert 559 rendbeli bűncselekménnyel gyanúsítanak, sikkasztás, hűtlen kezelés és okirathamisítás miatt. A cég vezetője Vellai Györgyi, és a tulajdonos Vajda László jelenleg is előzetes letartóztatásban van.
Több mint két éves nyomozás után sikerült a rendőrségnek lezárni a Globex-ügyet. A cégcsoport 7,2 milliárd forinttal károsított meg önkormányzatokat és kisbefektetőket. Bacskai István, az ORFK Gazdasági Bűnözés Elleni Alosztályának vezetője a rendőrség szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, tizenöt embert 559 rendeli bűncselekménnyel gyanúsítanak, köztük sikkasztással, hűtlen kezeléssel és okirat hamisítással.

A Globex cégcsoport luxusházak építésével, valamint értékpapírok forgalmazásával és kezelésével foglalkozott. A cég működése azonban rendkívül felelőtlen és pazarló volt - fogalmazott Bacskai István. Nem volt elegendő forrásuk, amivel a kiadásaikat fedezni tudták volna, ezért a kisbefektetők által rájuk bízott értékpapírokat élték fel. Az ő káruk összesen 567 millió forint volt, amin a befektetővédelmi alap egy millió forintos kártalanítása enyhített.

Ezen kívül több önkormányzatot is megrövidítettek, Sopron hárommilliárd, a XI. és XII. kerületi önkormányzat 500-600 millió forint veszteséget könyvelhetett el. Az egykori cég vezetőjét Vellai Györgyit, és a tulajdonos Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs kiadása után tudták csak Németországból hazahozni. Ők 1999 áprilisától előzetes letartóztatásban vannak.

Saját munkatársaikat sem kímélték

A cég munkatársait is megkárosította, mert a nyugdíjpénztárként működő Globex Kisszövetkezetbe befizetett nyolcmillió forintot is elsikkasztották. A rendőrség gyanúsítottai között vannak a cég vezetői és beosztottjai egyaránt, valamint a soproni önkormányzat egyik munkatársa is. A nyomozás során hatszáz embert hallgattak ki és a lefoglalt bűnjelek negyven műanyagzsákot töltöttek meg.

A több tízezer oldalas vádemelési javaslatot az ORFK átadta az ügyészségnek.  • Tippek
  • Hírek