Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

,,Fehér" minisztérium vs. ,,vörös" önkormányzat

2000.12.05. 14:15
,,Gazdasági Minisztérium. A számok önökért beszélnek" - hangzik el a tárca önnépszerűsítő reklámfilmjében, amelyből megtudhatjuk, milyen jól járt 150 ezer pécsi lakos azzal, hogy a GM támogatta az Elcoteq nevű elektronikai gyár letelepedését a városban. Az Index megragadta a ritka lehetőséget, és szóra bírta a szokatlanul beszédes számokat. Azok a hosszas hallgatás utáni eufória állapotában kibökték: a gazdasági tárca valóban támogatta a finn üzemet, a ,,vörös" önkormányzat azonban sokkal nagyobb összeggel, bár ez valahogy kimaradt a reklámból.
Háromezer-négyszáz munkahelyet, háromezer négyszáz biztos megélhetést köszönhet annak Pécs, hogy tavaly a Gazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztési Alapjából az Elcoteq is részesült - sugalmazza a tárca 330 millió forintos reklámbüdzséjéből leforgatott spot. Az Index a valóban profi minőségű filmen fellelkesülve utánanézett, tényleg csak a tárca jóvoltából épített-e gyárat a skandináv társaság.

Az Elcoteq munkagépei
A város két év teljes adómentességet ajánlott fel az Elcoteq-nek - válaszolta megkeresésünkre Papp Béla, a megyeszékhely szabad demokrata alpolgármestere. További egy évig az adó felét kell leszurkolniuk. Ezt követően egyébként megmarad a feles kedvezmény, mivel a társaság exportra termel. Bár Papp alpolgármester az adótitokra való hivatkozással nem árulta el pontosan, hogy mennyit hagynak a finn cég kasszájában, a nagyságrendet érzékeltetendő annyit azért elpöttyentett, hogy az 50 százalékos adóelengedés évente ,,néhány százmillió" forintot jelent. További rákérdezés után ezt annyival pontosította, hogy ,,nem egy, hanem két-három százmilliós" nagyságrendre kell gondolnunk. Furfangos szorzás után azt az eredményt kaptuk, hogy két év teljes adómentesség 800 millió - 1,2 milliárd forint elengedését jelentheti.

A város nagyon szerette volna, ha az elektronikai részegységeket gyártó vállalkozás - amely azóta megvásárolta a szintén finn Nokia helyi gyárát is - letelepszik Pécsett, ezért az üzemnek helyet adó telket ,,önköltségi áron", közművesítve adta át - tudtuk meg az alpolgármestertől. Szintén erősítette az északiak jó hangulatát, hogy az önkormányzat bekapcsolta a tömegközlekedésbe az ipari parkot.

Papp alpolgármester - aki egyébként nagy örömmel fogadta a GM reklámját - sikertörténetnek tartja, hogy 1997.december 15.-én találkoztak először a finnekkel, akik március elejére már kézhez is kapták az építési engedélyt és októberben megindult a termelés.

Az Elcoteq azzal feltétellel lenne hajlandó további fejlesztésekre, ha a város kiépítené a Pécs-Pogányi repteret. ,,Egyetlen ilyen méretű gyár annyi pénzt indukál, amely szinte megtéríti a reptér költségeit. Ez manapság olyan alap-infrastruktúrának számít, mint egy országút" - érvelt Papp Béla. A fejlesztés beindítása azon múlik, hogy a kormány - amely egyébként pénzzel nem száll be - megadja-e rá az engedélyt.

Ez a látszat ellenére nem annyira egyértelmű, mivel a baranyai megyeszékhelyet kormánypárti körökben egyszerűen a ,,vörös Pécs"-ként emlegetik az MSZP-SZDSZ többségű helyi önkormányzat miatt. A Fidesz vezető politikusainak különösen a ,,bögyében van" a szabadszájúságáról és faragatlan megfogalmazásairól ismert Toller László MSZP-s polgármester.

Ez volt tehát Pécs városának hozzájárulása. És menyivel szállt be a Gazdasági Minisztérium? A tárca sajtóosztálya annyit közölt, hogy 1999. április 8.-án 340 millió forint kamatmentes hitel folyósításáról írtak alá megállapodást az Elcoteq-kel, amelynek ezen felül 2,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást is juttattak. Papp Béla emellett elmondta, hogy az Elcoteq képviselőit a GM-hez tartozó ITD Hungary egyik munkatársa kalauzolta el először a baranyai városba.

Bár nem pontos, jól összehasonlítható összegek állnak egymással szemben, annyi bizonyosnak látszik, hogy a pécsi önkormányzat az eredményt sajátjaként beállító tárcánál sokkal nagyobb összeggel támogatta a finnek letelepedését. Ilyen érdekes eredményekre jut az ember, ha kihasználja az alkalmat, és elbeszélget a beszélő számokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!