Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Gumilövedékkel is készül a rendőrség március 15-re

2007.03.09. 13:45
A rendőrségi törvény felhatalmazza a rendőröket, hogy szükség esetén használjanak gumilövedéket, viszont erre csak a biztosítási vagy a helyszíni parancsnok adhat engedélyt. A rendőrség az elmúlt hónapokban alaposan felkészült, és megfelelő taktikát dolgozott ki a zavargók megfékezésére.

A felfegyverkezett, a rendőri állományra közvetlen veszélyt jelentők rendzavarókkal szemben a rendőrség március 15-én is alkalmazni fogja a gumilövedéket, mert erre a rendőrségi törvény felhatalmazza, közölte Bene László altábornagy, országos rendőrfőkapitány pénteken. Erre akkor van lehetőség, ha felfegyverkezett és a rendőri állományra közvetlen veszélyt jelentő tömeggel kerülnek szembe, mondta sajtótájékoztatóján Bene László.

A biztosítás rendje

Bene László lesz a március 15-i rendezvények biztosításának országos parancsnoka, az operatív irányítást pedig Szabadfi Árpád, a főkapitány helyettese fogja végezni. Az országos főkapitány mellett a megyei főkapitányok a rendőrség Teve utcai székházában kialakított műveleti központban követik nyomon az eseményeket, és avatkoznak be rendbontás esetén.

A megyékben és a fővárosban a megyei, illetve fővárosi rendőrfőkapitány lesz a biztosítás parancsnoka. Az egyes helyszínek parancsnokai általában a rendőrkapitányok, vagy a főkapitányok helyettesei lesznek. Budapesten az állami ünnepség biztosításának parancsnoka Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred parancsnoka, a Fidesz rendezvényén pedig a helyszínparancsnok mellett ott lesz Tóth László, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese is, valamint a rendezvény szervezőjének megbízottja.

Tájékoztatása szerint intézkedtek, hogy március 15-én ne fordulhasson elő, hogy olyan emberek sérülnek meg, akik a rendőri felszólítás ellenére ugyan nem hagyták el a helyszínt, de nem felfegyverkezve támadnak a rendőrökre.

A parancsnoké a döntő szó


Könnygázsprayk és újfajta szivacslövedékek

A gumilövedékek használatára a biztosítás parancsnoka adhat engedélyt, illetve a helyszíni parancsnok abban az esetben, ha az engedély megkérésére nincs ideje. Míg korábban az úgynevezett oszlató sorfalban voltak a tűztámogatást biztosító egységek, azaz a gumilövedéket kilövő rendőrök, addig március 15-én a helyszíni parancsnok mellett lesznek és csak a helyszíni parancsnok engedélye alapján, az általa meghatározott irányba és személyekre lőhetnek, és csak lábra adhatják le a célzott lövéseket, mondta.

Bene László hangsúlyozta, a rendőrség "méltóságteljes, nyugodt és az ünnepnek megfelelő hangulatú" megemlékezésre készül és nem a rendezvényeket akarják biztosítani, hanem biztonságot akarnak szolgáltatni mindenkinek, aki részt vesz a rendezvényeken és a törvények tiszteletben tartásával fejezi ki a véleményét. Mint mondta, ígéretet kaptak arra a rendezvények szervezőitől, hogy biztonsági kérdésekben együttműködnek a rendőrséggel.

Alapos felkészülés, kidolgozott taktika


A rendőrök új bevetési felszerelése

A főkapitány beszámolt róla, jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt hónapokban, átgondolták a taktikai eljárást, és felkészítették az állományt. "Rendelkezünk megfelelő felkészültséggel és megfelelő erővel ahhoz, hogy ha egyesek meg kívánják zavarni mások békés megemlékezését, akkor törvényesen, de kellő határozottsággal legyünk képesek az ilyen eseteket rendezni" - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva elmondta, a rendőrség és a nemzetbiztonsági hivatal szorosan együttműködik, rendszeresen kicserélik információikat. Mint mondta, most is vannak információik arról, hogy egyes csoportok rendbontásokat terveznek március 15-én. Szavai szerint a rendőrség álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy nem szabad ezeket kifejlődni hagyni, és olyan körülményeket kell teremteni, hogy ezek a csoportok ne tudják végrehajtani terveiket.

Bene László kitért arra is, hogy a rendőrök - a Rendészeti Biztonsági Szolgálat és a vidéki csapatszolgálati századok állománya - a karjukon viselik azonosító jelvényüket, ahol külön helyet alakítottak ki erre, és megoldották a jelvények biztonságos rögzítését is. A dzseki jobb oldalára, a mellrészre fel is hímezték a jelvényszámot, a védőfelszerelésben lévő rendőrök pedig a sisakjukon is viselnek azonosító számot.