Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Göd nem tud mit kezdeni a sok gyerekkel

2008.04.25. 10:56
Válságstábot alakított a gödi önkormányzat, mert szeptemberben nincs hely 150 óvodásnak és kisiskolásnak. Az elmúlt években sorra épültek az új lakóparkok, nagyra duzzadt a település, de az önkormányzat nem gondoskodott új iskolai helyekről.

150 gödi kisgyerek maradhat óvodai vagy iskolai hely nélkül Gödön szeptemberben, mert az város intézményeiben nincs elég hely a fogadásukra. A város az elmúlt években tizenhétezresre duzzadt, sorra épültek a lakóparkok és az új házak. Úgy adták ki az építési engedélyeket, hogy közben az önkormányzat nem gondoskodott az infrastruktúra bővítéséről. Nem bővítették az óvodákat és az iskolákat, nincs elég egészségügyi rendelő, alig van parkolóhely, megoldatlan a tömegközlekedés.

Eddig a gyerekek elhelyezését meg lehetett oldani azzal a trükkel, hogy az önkormányzat külön engedélyével a törvényesnél nagyobb létszámú osztályokkal és csoportokkal is el lehetett indulni. 2008-tól azonban egymillió forintos bírságot is fizettethetnek a létszámokat túlfeszítő intézmények fenntartói. Az önkormányzat akkor úszhatja meg a büntetést, ha sikerül rendkívüli engedélyt szereznie az Oktatási Hivataltól.

Markó József polgármester szerint nincs pénz a városi infrastruktúra bővítésére, így is 4,5 milliárd forint adósságuk van. Helyi civil szervezetek szerint az önkormányzatnak nem szabadna kiadnia több építési engedélyt, amíg meg nem oldják a lakosság ellátását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!