Árpád
-2 °C
4 °C

Orbán szerint helyreállt térségünk 'természetes egysége'

2000.09.13. 18:13
Horvátország csatlakozott a Magyarország, Olaszország és Szlovénia által 1996-ban deklarált háromoldalú együttműködési szerződéshez. A tagországok kormányfőinek szerdai, gödöllői tárgyalásán a felek rögzítették együttműködési szándékukat katonai, kulturális és politikai kérdésekben. A négyek megegyeztek abban is, hogy hamarosan vezérkari szintű tárgyalássorozatot kezdenek Budapesten, melyen egyeztetik a térség katonai stratégiáját a NATO keretein belül.

A négy kormányfő
Szlovénia a négytagú szövetség tagjaként kulturális vezető szerepet vállalt, Olaszország pedig céljának tekinti, hogy a többi három ország mielőbbi EU-tagságát elősegítse. A magyar miniszterelnök kijelentette, hogy a térség természetes egysége állt helyre Horvátország csatlakozásával az immár négyoldalúvá vált együttműködési szerződéshez. Orbán egyébként a tárgyalásokat követő sajtókonferencián inkább nem próbálkozott a bonyolult ,,kvadrilaterális" szó kiejtésével, hiszen - ahogy fogalmazott - ,,magyar ember ezt nem tudja kimondani".

A szerdai tárgyalások előzménye az 1996-ban megkötött háromoldalú, azaz trilaterális egyezmény, melyet Olaszország, Szlovénia és Magyarország külügyminiszterei írtak alá Rómában. A szerződő felek négy éve azt hangsúlyozták, hogy Dél- és Közép-Európában szükséges egy, az EU és a NATO szellemiségét képviselő együttműködési szervezet, mely vállalni tudja a balkáni régió demokratizálódott országainak integrációját.

A gödöllői Grassalkovich-kastély - itt folytak a tárgyalások
A főszerep természetesen a NATO- és EU-tag Olaszországra hárul. Giuliano Amato olasz miniszterelnök az újjáépített Grassalkovich-kastélyban ígéretet tett arra, hogy kormánya mindent megtesz a másik három ország gyors uniós csatlakozása érdekében, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig NATO-tagként ígérte ugyanezt két déli szomszédunknak. Szlovénia és Horvátország első emberei is ígértek Gödöllőn, jelesül azt, hogy bebizonyítják, megérdemlik a bizalmat.

A négyek kritizálták a szerbiai vezetést

Horvátországgal kiegészülve a négyek nemcsak katonai, hanem kulturális és infrastrukturális együttműködést is deklaráltak, valamint kifejtették álláspontjukat a Szerbiában uralkodó antidemokratikus kormányzat tevékenységéről.

Eszerint a négyek elítélik a szerb kormány antidemokratikus lépéseit, különös tekintettel a szabad és független média ellen indított karhatalmi akciókra. Giuliano Amato olasz, Ivica Racan horvát, Andrej Bajuk szlovén és Orbán Viktor magyar miniszterelnök aggasztónak találta a szerb politikai helyzetet, mely kétségessé teszi a közelgő jugoszláviai választások demokratikus kimenetelét.

A felek megegyeztek abban is, hogy folytatják az úgy nevezett ötös korridor építési tervének kidolgozását, mely egy olyan, az érintett országokat összekötő közúti folyosó lesz, amely, ha megépül, nemcsak idegenforgalmi, hanem kereskedelmi szempontból is hasznos lenne a négy együttműködő országnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?