Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Senkinek nem kell az Erzsébet téri gödör

2003.02.10. 14:34
Eredménytelen az Erzsébet tér eladási pályázata. A tendert bonyolító önkormányzati vagyonkezelő rt. egy órával a bontás időpontja előtt telefonon értesítette a képviselőket, hogy nem adott be senki pályázatot. A fővárosi ellenzék szerint újra kell kezdeni a tárgyalásokat a kulturális tárcával az Erzsébet téri létesítmény hasznosításáról, a szocialisták azt szeretnék, ha a gödör köztulajdonban maradna, míg az SZDSZ úgy véli: az önkormányzat nincs abban a pénzügyi helyzetben, hogy fedezni tudná a munkálatok költségeit.
Eredménytelen lett az Erzsébet téri gödör eladására kiírt fővárosi pályázat, ugyanis senki nem akarta megvenni a befejezetlen létesítményt - tudta meg az MTI a tenderbontó bizottságba delegált fővárosi képviselőktől hétfőn. Bánsági György (MSZP), Endrédy István (MKDSZ) és Zsinka László (MIÉP) az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a tendert bonyolító önkormányzati vagyonkezelő rt. egy órával a bontás időpontja előtt telefonon értesítette őket, hogy nem adott be senki pályázatot. Emiatt oka fogyottá vált a tenderbontó bizottság tevékenysége. Zsinka László, a tulajdonosi bizottság alelnöke úgy tudja, a pályázati anyagot egy cég megvette, bánatpénzt azonban nem fizetett, ami jelzi, hogy ez a cég sem pályázott.

MKDSZ: újrakezdeni a tárgyalásokat

Endrédy István emlékeztetett rá, hogy az SZDSZ is támogatta a Fővárosi Közgyűlésben Deutsch Tamás (Fidesz) frakcióvezető felvetését, miszerint a pályázat kiírásával a fővárosi önkormányzat teljesíti a kulturális tárcával kötött szerződést. Ha pedig ez a pályázat eredménytelen lesz, akkor újra kell kezdeni a tárgyalásokat az állammalaz Erzsébet téri létesítmények hasznosításáról.

A politikus hangsúlyozta, hogy a főváros és a kulturális tárca közötti szerződés szerint az önkormányzatot nem terheli semmilyen kötbérfizetési kötelezettség azért, mert meghiúsult a pályázat.

MSZP: maradjon köztulajdonban

Bánsági György közölte: rövidesen a tulajdonosi bizottság elé kerül a sikertelen pályázatról a beszámoló, illetve a további teendőkről szóló javaslat. A szocialista politikus azt nem tartaná jó megoldásnak, ha úgymond 1 forintért átadnák az ingatlant a kulturális minisztériumnak. Véleménye szerint tovább kell tárgyalni a fővárosi önkormányzatnak és a szaktárcának.

Természetes dolognak tartja Bánsági György azt, hogy a minisztérium vissza akarja kapni a tér alatti létesítményekre költött 2 milliárd forintját, valamint azt is, hogy a főváros lakossága szeretné, ha köztulajdonban maradna az ingatlan. A korábbi viták során az MSZP mindvégig ez utóbbi mellett voksolt.

SZDSZ: a főváros nincs abban a helyzetben

Hubert Béla (SZDSZ) frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy az irreálisan magas, 5 milliárd forintos kiírási ár miatt nem lepte meg őket a pályázat eredménytelensége. Kifejtette, hogy ebben a helyzetben szó lehet arról a korábbi javaslatról is, hogy 1 forintért átadják az ingatlant az államnak. Egy másik megoldás lehet, ha tovább tárgyalnak ez ügyben a kulturális minisztériummal.

A szabad demokrata politikus egyértelműen elvetette a harmadik megoldást, nevezetesen hogy a fővárosi önkormányzat saját forrásaiból fejezze be a tér alatti félkész létesítményeket. Hangsúlyozta: a főváros önkormányzata ma nincs abban a pénzügyi helyzetben, hogy fedezni tudná a munkálatok költségeit, miután éves költségvetési tervezete egyetlen fillér sem szerepel e célra.  • Eladnék
  • Hírek