Naponta ezer dollárral drágább az Erzsébet téri gödör betemetése

2002.04.15. 18:16
A fővárosi önkormányzat az állammal kötött szerződése alapján nem vehette át az Erzsébet téri konferenciaközpontot, mivel az állam nem teljesítette a megállapodásban foglaltakat- jelentette ki az Indexnek Atkári János főpolgármester-helyettes. Ennél fogva a felek által még 2000-ben aláírt szerződés értelmében április 15-től él a magyar állam, napi 1000 dolláros kötbér fizetési kötelezettsége is - tette hozzá. A kulturális tárca helyettes államtitkára nem érti mi a főváros problémája.
Az Erzsébet téri Kulturális és Konferencia Központ megépítéséről még 2000. áprilisában állapodott meg a fővárosi önkormányzat és a magyar állam. A szerződés értelmében az államnak legkésőbb 2002. április 15-éig rendezett formában kell átadnia az Erzsébet teret. Ezt a főváros értékesíti, a bevételen pedig megosztoznak a felek. A szerződés szerint az április 15-i határidő lejártával napi 1000 dollárnyi kötbért köteles az állam a fővárosnak megfizetni, továbbá 90 naponként 10 százalékkal csökken az a rész, ami az építményből az államot illeti meg.

A határidő ma lejárt

Az április 15-ei határidő lejárt, a főváros viszont nem vette át az építményt. Ezt egészen addig nem is teszi meg, amíg az állam be nem mutatja az építmény egészére vonatkozó jogerős használatbavételi engedélyt- nyilatkozta az Indexnek Atkári János főpolgármester-helyettes. A főváros álláspontja szerint jár a kötbér, ezzel együtt készek tárgyalni. Ennek azonban előfeltétele az, hogy bevallják az igazságot- mondta Atkári János. Azaz azt, hogy a beruházás nem fejeződött be határidőre. Ha ez megtörtént, hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni. A felelősséget és a kötbérfizetési kötelezettséget azonban nem lehet elengedni, csupán esetleg eltolni - nyilatkozta a főpolgármester-helyettes. Ha azonban a kormány nem hajlandó az igazságot elismerni és kétszeresen is szerződésszegő a főváros számára nem mard más lehetőség, mint pert indítani - tette hozzá.

A kulturális tárcánál nem értik mi a baj

Az építmény átadásra kész - jelentette ki Ács János, a kulturális tárca helyettes államtitkára. Hozzátette: nem értik, hogy miért nem hajlandó azt a főváros átvenni. A problémát mindenesetre próbálják mielőbb tisztázni, annál is inkább, mivel az értékesítésre legalkalmasabb állapotban van a létesítmény.  • Bérelnék
  • Bankszámla