Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hamarosan megnyílik az Erzsébet téri park

2002.06.13. 16:52
Aláírták az Erzsébet téri beruházás befejezéséről kötött megállapodás módosítását. Ennek értelmében a főváros nem ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány fejezze be a beruházást, ez a meghirdetendő nyílt nemzetközi tenderen győztes beruházó feladata lesz. Ha a budapesti közgyűlés június 27-i ülésén elfogadja a kulturális miniszter és a főpolgármester által aláírt megállapodást, akkor a már elkészült parkot és a központot már aznap meg lehet nyitni.
Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere csütörtökön aláírta az Erzsébet téri beruházás befejezéséről kötött megállapodás módosítását. Az egyezmény értelmében június 27-én közcélú használatba kerülhet a Nemzeti Színház korábban tervezett helyén kialakított közpark, s a későbbiekben befejeződhet az alatta létesülő konferenciaközpont építése.

- A mai napon lezárult egy hosszú, kínos történet: az Erzsébet téri közparkot használatba tudjuk adni, és értékesíteni lehet azt a konferenciaközpontot is, amelyet április 15-ére nem sikerült befejeznie az Orbán-kormánynak - fogalmazott az aláírást követően Demszky Gábor. A rendezés lényegét összefoglalva elmondta: a főváros nem ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány fejezze be a beruházást, ez a meghirdetendő nyílt nemzetközi tenderen győztes beruházó feladata lesz.

Hamarosan megnyílhat a park

A kulturális miniszter és a főpolgármester által aláírt megállapodás a kormány, illetve a fővárosi közgyűlés elé kerül. Demszky Gábor elmondta: ha a megegyezést a kormány jóváhagyó döntése alapján a budapesti közgyűlés június 27-i ülésén elfogadja, akkor a központot már aznap meg lehet nyitni. Tájékoztatása szerint a park megnyitása utáni hetekben írják ki azt a nemzetközi pályázatot, amely lehetővé teszi a konferenciaközpont befejezését és értékesítését.

A beruházó - amelynek 180 nap alatt kell befejeznie a tulajdonába kerülő létesítményt - vállalja, hogy a közparkot saját költségén közcélra megnyitva üzemelteti. A bevételen - a beruházási költségek levonása után - a kormány és a főváros osztozik. Demszky Gábor közölte: szándékuk szerint a bevétel egészét kulturális célra fordítják.

Demszky reméli, rendeződik a kormány és a főváros viszonya

- Nagyon nagy jelentősége van ennek a megállapodásnak, mert véget ért egy korszak a főváros és a kormány történetében, a magyar politikában, véget ért az az időszak, amikor a kormány bűnös városként büntette Budapestet - fogalmazott. Hozzátette: "az új kormánnyal ésszerű érvek alapján lehet tárgyalni és megegyezni, az új kormány kompromisszumkész a vitás ügyekben".

Ma tüntetnek, Demszky szerint szokásos fideszes csavarral

A főpolgármester bizakodását fejezte ki, hogy a többi vitás ügyben, amely akadályozta a főváros normális működését és fejlődését, hasonló megállapodások születnek. Mint jelezte, ennek érdekében az elkövetkező hetekben találkozik a miniszterelnökkel és a kormány több miniszterével.

Demszky Gábor újságírói kérdésre elmondta, hogy a park lezárása ellen az Erzsébet térre meghirdetett csütörtöki tüntetést "egy szokásos fideszes csavarral, sajátos logikával működő" tiltakozó akciónak tekinti. Szavai szerint a Fidesz aktivistái tüntetnek az előző kormány tevékenységének következményei miatt.

A beruházás eddig majd 3 milliárd forintba került

Ács Tamás, a kulturális tárca gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: az Erzsébet téri beruházás bruttó költsége - a közterület rendezését is beleértve - 2,6-2,7 milliárd forint.