Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Hamarosan megnyílik az Erzsébet téri park

2002.06.13. 16:52
Aláírták az Erzsébet téri beruházás befejezéséről kötött megállapodás módosítását. Ennek értelmében a főváros nem ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány fejezze be a beruházást, ez a meghirdetendő nyílt nemzetközi tenderen győztes beruházó feladata lesz. Ha a budapesti közgyűlés június 27-i ülésén elfogadja a kulturális miniszter és a főpolgármester által aláírt megállapodást, akkor a már elkészült parkot és a központot már aznap meg lehet nyitni.
Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere csütörtökön aláírta az Erzsébet téri beruházás befejezéséről kötött megállapodás módosítását. Az egyezmény értelmében június 27-én közcélú használatba kerülhet a Nemzeti Színház korábban tervezett helyén kialakított közpark, s a későbbiekben befejeződhet az alatta létesülő konferenciaközpont építése.

- A mai napon lezárult egy hosszú, kínos történet: az Erzsébet téri közparkot használatba tudjuk adni, és értékesíteni lehet azt a konferenciaközpontot is, amelyet április 15-ére nem sikerült befejeznie az Orbán-kormánynak - fogalmazott az aláírást követően Demszky Gábor. A rendezés lényegét összefoglalva elmondta: a főváros nem ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány fejezze be a beruházást, ez a meghirdetendő nyílt nemzetközi tenderen győztes beruházó feladata lesz.

Hamarosan megnyílhat a park

A kulturális miniszter és a főpolgármester által aláírt megállapodás a kormány, illetve a fővárosi közgyűlés elé kerül. Demszky Gábor elmondta: ha a megegyezést a kormány jóváhagyó döntése alapján a budapesti közgyűlés június 27-i ülésén elfogadja, akkor a központot már aznap meg lehet nyitni. Tájékoztatása szerint a park megnyitása utáni hetekben írják ki azt a nemzetközi pályázatot, amely lehetővé teszi a konferenciaközpont befejezését és értékesítését.

A beruházó - amelynek 180 nap alatt kell befejeznie a tulajdonába kerülő létesítményt - vállalja, hogy a közparkot saját költségén közcélra megnyitva üzemelteti. A bevételen - a beruházási költségek levonása után - a kormány és a főváros osztozik. Demszky Gábor közölte: szándékuk szerint a bevétel egészét kulturális célra fordítják.

Demszky reméli, rendeződik a kormány és a főváros viszonya

- Nagyon nagy jelentősége van ennek a megállapodásnak, mert véget ért egy korszak a főváros és a kormány történetében, a magyar politikában, véget ért az az időszak, amikor a kormány bűnös városként büntette Budapestet - fogalmazott. Hozzátette: "az új kormánnyal ésszerű érvek alapján lehet tárgyalni és megegyezni, az új kormány kompromisszumkész a vitás ügyekben".

Ma tüntetnek, Demszky szerint szokásos fideszes csavarral

A főpolgármester bizakodását fejezte ki, hogy a többi vitás ügyben, amely akadályozta a főváros normális működését és fejlődését, hasonló megállapodások születnek. Mint jelezte, ennek érdekében az elkövetkező hetekben találkozik a miniszterelnökkel és a kormány több miniszterével.

Demszky Gábor újságírói kérdésre elmondta, hogy a park lezárása ellen az Erzsébet térre meghirdetett csütörtöki tüntetést "egy szokásos fideszes csavarral, sajátos logikával működő" tiltakozó akciónak tekinti. Szavai szerint a Fidesz aktivistái tüntetnek az előző kormány tevékenységének következményei miatt.

A beruházás eddig majd 3 milliárd forintba került

Ács Tamás, a kulturális tárca gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: az Erzsébet téri beruházás bruttó költsége - a közterület rendezését is beleértve - 2,6-2,7 milliárd forint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!