Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kilenc terv a gödörre

2003.07.04. 09:57
Elkészítette az Erzsébet téri komplexum hasznosítására vonatkozó új koncepcióját a kulturális tárca - közölte az Info Rádió. A minisztérium ezúttal biztosra ment a már évek óta húzódó vitában, ezért egy kilenc változatot tartalmazó tervezetet küldött el a fővárosi önkormányzatnak. A főváros bízik benne, hogy most megegyezésre jutnak az évek óta húzódó vitában.
Elkészült a kultusztárcánál az Erzsébet téri földalatti komplexum hasznosítására vonatkozó koncepció. A minisztérium államtitkára, Ács Tamás az Info Rádiót úgy tájékoztatta, hogy a fővárosnak megküldött javaslat kilenc különböző változatot tartalmaz. Ezekből a két szélsőséges lehetőség a teljes eladás, valamint a teljes állami tulajdon, az összes többi ennek a kettőnek valamilyen variációja.

Ács Tamás elmondta: biztosnak tűnik, hogy a létesítmény kulturális céllal hasznosítják. Korábban felvetődött egy kortárs kulturális központ, formatervezési centrum és idegenforgalmi tájékoztató központ létesítése is az Erzsébet téren. Az államtitkár úgy vélte, hogy a nyári szünet után a kormány és a főváros megegyezhet a kérdésben, és augusztusban már a kormány elé kerülhet a rendezésről szóló előterjesztés. A jelenlegi bérlő a kérdés eldőléséig rendezhet koncerteket a komplexumban.

Bőhm András, a fővárosi SZDSZ-frakció vezetője bízik abban, hogy az évek óta húzódó kérdést sikeresen le lehet zárni. Hozzátette: a főváros egyik fő feltétele, hogy az önkormányzatnak ne kelljen fizetni a befejezésre egy forintot sem.

A félig elkészült felszín alatti létesítmény hasznosítására tavaly év végén írt ki pályázatot a fővárosi közgyűlés. A városatyák azonban szánt szándékkal olyan feltételeket teremtettek, hogy senki ne akarja megvásárolni a komplexumot, mert szerették volna, ha a köz, azaz az állam tulajdonában marad az értékes ingatlan. Csakhogy az államnak sem kellett a létesítmény, amelyre korábban már két és fél milliárd forintot költött hitelből. A kamatokkal együtt közel hárommilliárdra rúgó kölcsönt az év végén kell visszafizetnie a minisztériumnak.

A tárca és a főváros véleménye abban az egyben már korábban is megegyezett, hogy egy fillért sem szeretnének többet költeni a komplexumra. Pedig a létesítmény befejezése becslés szerint még legalább félmilliárd forintba kerül.