Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bőhm András egy forintért adná el az Erzsébet teret

2002.11.29. 10:24
Jelképes összegért, mindössze egy forintért kívánja átadni az Erzsébet téri gödröt az államnak Bőhm András, a fővárosi SZDSZ frakcióvezetője, aki cserébe elvárja: a mindenkori tulajdonos közparkként és kulturális célra hasznosítsa majd a vitatott sorsú területet.
A mai kormányülés egyik témája lesz a fővárosi SZDSZ frakcióvezetőjének, Bőhm Andrásnak az ötlete, mely szerint Budapest egy forintért adná át az államnak az Erzsébet téri gödröt - írja a pénteki Népszabadság.

Az ügy áldozatává vált

Vissza kellene adni az államnak az Erzsébet tér tulajdonjogát, mivel a Fővárosi Közgyűlés többszöri kísérletre sem írta ki a pályázatot - mondta a Népszabadságnak Bőhm András, aki szerint Budapest az ügy áldozatává vált. Mint ismeretes, a főváros értékesítési kötelezettséggel kapta vissza a hárommilliárd forintért beépített gödör tulajdonjogát, miközben bérbe nem adhatják az ingatlant.

Bőhm azt várná az államtól, hogy a jelképes összegért átadott Erzsébet teret közparkként és kulturális célra hasznosítja majd mindenkori tulajdonosa.

Szerződésszegés vagy nem szegés

A Népszabadság beszámol az Erzsébet téri gödörrel kapcsolatos, nagy vihart kavart elképzelésekről, amelyek kapcsán a fővárosi szabad demokraták és szocialisták az egész nyarat végigvitatkozták. Az MSZP megtorpedózta, hogy pályázatot írjanak ki a park alatti építmény eladására, az SZDSZ viszont ezt a kormánnyal kötött szerződés megszegésének tekintette. A kultusztárca is a szabad demokraták elképzelését osztotta, így nem zárható ki, hogy szerződésszegés miatt a fővárosnak kell kártérítést fizetnie az állam részére.

Mészáros az elkótyavetyélés ellen
Egyetlen racionális érv sem szól a fővárosi Erzsébet tér privatizálása mellett - jelentette ki Mészáros Tamás publicista az Erzsébet tér civil támogatói nevében rendezett keddi budapesti sajtótájékoztatón. Mészáros Tamás hangsúlyozta: a főváros vezetése nemcsak a meg nem valósult Nemzeti Színház alapjához kiásott gödörben épített létesítményeket, hanem, ami kevéssé ismert, a hozzá tartozó közparkot is el kívánja adni. A publicista szerint bármely budapesti polgár pert indíthatna az Erzsébet tér "elkótyavetyélése" ellen, és meg is nyerné. Hozzátette: képtelen gondolat eladni egy város centrumát, majd utána belépti jegyet szedni a lakosoktól a terület használatáért.

F. Kakuk Judit az UNI-CO és Firka építészirodák képviseletében a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: egy magánbefektető bizonyosan nem kulturális központ és közpark céljára használná a felszín alatt 400-600 személy befogadására alkalmas rendezvényhelyiségeket, a szerkezetkész állapotban lévő, 300-300 férőhelyes előadó- és rendezvénytermet, illetve színház- és zenetermet, a 120 vendég ellátásra alkalmas éttermet és az 1000 négyzetméteres üzletnek, vendéglátó egységnek kialakítható területet, valamint a mindehhez tartozó 12.000 négyzetméteres zöldfelületet.