Kornélia
-1 °C
15 °C

Járai az MNB, Mikola az egészségügyi tárca élén

2000.12.13. 08:33
A költségvetés elfogadása után távozik posztjáról Gógl Árpád egészségügyi miniszter, utódja január elsejétől Mikola István, az Országos Vérellátó Szolgálat elnöke lesz - jelentette be a hónapok óta lebegtetett minisztercserét Orbán Viktor szokásos szerdai rádióinterjújában. A miniszterelnök felkéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy március elsejével Járai Zsigmond pénzügyminisztert nevezze ki a Magyar Nemzeti Bank élére. A PM élén Varga Mihály, a tárca jelenlegi politikai államtitkára követi majd Járait.
A miniszterelnök a Kossuth Rádió Krónika című műsorának adott reggeli interjújában elmondta, hogy Gógl Árpád már a nyáron közölte vele: a kétéves költségvetés megszavazását követően nem kíván tovább az egészségügyi tárca élén dolgozni, ennek megfelelően a december 18-i végszavazást követően távozik a minisztérium éléről. Utódja január elsejétől Mikola István, az Országos Vérellátó Szolgálat elnöke lesz. Gógl a továbbiakban Nemzeti Egészségügyi Intézetet irányítja majd, amely a kormányfő tájékoztatása szerint az egészségügy szakmai, tudományos részével foglalkozik majd.

Gógl Árpád
A távozó miniszter nem tudta beváltani ígéreteit.
A távozó minisztert az elmúlt időszakban számos bírálat érte, az egészségügyi reformra vonatkozó ígéreteit ugyanis nem tudta beváltani. Miniszterségének mindkét évében meghirdette az ,,egészségügy évét", ehhez képest azonban az ágazat dolgozóinak reálbércsökkenése az utóbbi két évben folyamatos. Ezen az egyszeri, Semmelweis napi ,,67 ezer forintos" juttatás sem javított számottevően, olyannyira, hogy az elégedetlenség a múlt hét végén az évtized egyik legnagyobb közalkalmazotti bértüntetését váltotta ki. Gógl Távozását hónapok óta lebegtetették, nyugdíjba vonulását vasárnap maga is több fórumon bejelentette, ám ennek konkrét időpontját nem határozta meg.

Mikola feltételeket szabott

Az utódjául most megnevezett Mikola Istvánnal már hónapok óta tárgyal a kormány, aki a sajtóértesülések szerint a tárca vezetésének vállalását komoly, a minisztériumot, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) érintő átalakításokhoz kötötte. Minden bizonnyal az egyezkedés egyik eredménye volt, az a novemberi bejelentés, hogy az OEP-et a Pénzügyminisztériumtól az egészségügyi tárca felügyelete alá helyezik. A kormányfő ígérete szerint még szerdán megküldi Áder Jánosnak, az országgyűlés elnökének a miniszter távozásáról szóló dokumentumot, Mikolát pedig várhatóan még e héten meghallgatja az Országgyűlés egészségügyi bizottsága.

Járai az MNB, Varga Mihály a PM élén

További személyi változásokról is döntött a kormány kedden: a kormányfő elmondta, felkéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy március elsejével, Surányi György megbízatásának lejártával, Járai Zsigmond, jelenlegi pénzügyminisztert nevezze ki a Magyar Nemzeti Bank élére. A miniszteri bársonyszékben utódja Varga Mihály, a pénzügyi tárca jelenlegi államtitkára lesz.