Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Gógl a távozás küszöbén

2000.12.05. 17:54
Nem került ugyan szóba Gógl Árpád egészségügyi miniszter menesztése a kormányülésen, Borókai Gábor kormányszóvivő sajtótájékoztatóján azonban elismerte: az egészségbiztosítási alap átkerülése a szaktárcához közelebb hozhatja a miniszterváltást. Borókai ezt annak kapcsán fejtette ki, hogy egy újságíró felidézte a kormányfő nyilatkozatát, miszerint akkor kerülhet szóba minisztercsere, ha az egészségügyi tárcához került az egészségbiztosítás felügyelete. Gógl Árpádot egyébként legfeljebb két héten belül, vagy csak februárban válthatják le, a parlamenti szünet alatt ugyanis nem hallgatható meg az esetleges miniszterjelölt.
A kormány döntése értelmében január elsejétől az egészségügyi miniszter közvetlen felügyelete alá kerül az egészségbiztosítási alap felügyelete - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő. Ennek kapcsán jelezte, nem került szóba Gógl Árpád egészségügyi miniszter esetleges menesztése a kormányülésen. Egy kérdésre adott válaszában azonban elismerte: ,,közelebb kerültünk" Gógl felmentéséhez azzal, hogy a pénzügyminisztériumtól újra a szaktárcához került az alap felügyelete. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis két héttel ezelőtt azt nyilatkozta: akkor kerülhet szóba személyi kérdés az egészségügyi tárcánál, ha az alapok felügyelete visszakerült az egészségügyhöz. Gógl Árpádot egyébként legfeljebb két héten belül, vagy csak februárban válthatják le, a parlamenti szünet alatt ugyanis nem hallgatható meg az esetleges miniszter-jelölt.

A sajtó ugyanakkor azt is megírta: Mikola István, Gógl kiszemelt utódja azt a feltételt szabta esetleges miniszterségéül, hogy a társadalombiztosítási alapok kezelése ismét a szaktárcához kerüljenek. Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya nem tud arról, hogy menesztenék a tárca első emberét, úgy tudják, továbbra sincsenek napirenden személyi kérdések. A mostani döntés eredményeképpen megszűnik a pénzügyi tárca TB-alapokat felügyelő politikai államtitkársága: Frajna Imre politikai államtitkár a jövőben parlamenti képviselőként dolgozik tovább.

Nagyi-gyes januártól

A kabinet határozata értelmében január elsejétől a nagyszülők is jogosultak lesznek a gyesre. Ezt annak érdekében döntötte el a kormány, hogy a munkaerőpiaci feszültségeken oldjon, hiszen ezt követően nem kell a gyermekvállaláshoz a jól kereső édesanyának feladnia karrierjét a gyermekvállalás miatt. Egyszerre nem részesülhet azonban a nagyszülő nyugdíjban és gyesben is, vagyis választania kell majd a két juttatás közül.

Ötszázmillió forintos plusztámogatásban részesülnek a büntetés-végrehajtási intézmények, döntött a kormány. A költségvetés általános tartalékalapjából kiutalt pénzre azért van szüksége a büntetés-végrehajtásnak, mert a szigorúbb büntetőjogszabályok miatt ezer-ezeregyszáz fővel növekedett a börtönlakók száma.

Négy kisebb egyház ingatlanjuttatását is támogatta keddi ülésén a kormány. A SHALOM Nyitott Bibliai Gyülekezet, a Buddhista Misszió, az AGAPÉ Gyülekezet , valamint a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa ingatlanvásárlásait támogatja a kormányzat összesen 50 millió forinttal.

Kedvező makrogazdasági környezet

Borókai Gábor elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank által a kormánynak benyújtott 2001. évi monetáris irányelvekről szóló tájékoztató szerint az idén is jól alakulnak a makrogazdasági mutatók: folyamatos és gyors a gazdasági növekedés, tovább javul a külső egyensúly, csökken a munkanélküliség és nő a lakosság reálkeresete, valamint a fogyasztás.

Az MNB a következő esztendőben a gazdasági növekedés további gyorsulásával számol. A tájékoztatás szerint a csúszóleértékelés jelenlegi üteme a várható inflációnál kisebb, 4 százaléknál is alacsonyabb mértékű leértékelést jelent 2001-ben. A jövő év elején az MNB egy lépésben 4 százalékkal kívánja csökkenteni kötelező tartalékrátáját, így az az 1995-ös 17 százalékról 6 százalékra mérséklődik. A tervezett intézkedés csökkenti majd a betéti és hitelkamatok közötti különbözetet. A folyó fizetési mérleg hiánya a jegybank előrejelzése alapján 2000-ben a GDP 4,3 százalékáról 4 százalék alá esik.

Borókai Gábor beszámolt arról, hogy a kormányülésen részt vevő Surányi György jegybankelnök szerint egyedül az infláció alakult a vártnál kedvezőtlenebbül az idén. A szóvivő közölte: az MNB elnöke és a pénzügyminiszter egyetértett abban, hogy ennek oka nem az alultervezettség, hanem a kőolajár-robbanás és az euró gyengélkedése volt.