Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Gógl nyugdíjba készül

2000.12.11. 10:44
Az egészségügyi miniszter vasárnap több fórumon is bejelentette: hamarosan nyugdíjba vonul. Gógl a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlésén és az m1 esti híradójában is így nyilatkozott. Az egészségügyi tárca jelenlegi irányítója hétfőn még egyeztető tárgyalásokba kezdett volna az EDDSZ elnökével, a szakszervezet azonban teljesíthetetlennek nevezte a kitűzött 13 órás időpontot.
Gógl Árpád mindeddig állhatatosan cáfolta a távozásáról rendszeresen felröppenő híreket. A sajtó következetesen, hétről hétre állította, hogy Gógl napjai meg vannak számlálva és a két miniszter cseréjét hozó december elsejéhez kötötték az egészségügyi miniszter menesztését. Fónagy és Turi-Kovács jött, az orvosminiszter azonban maradt, Orbán pedig kijelentette, hogy az egészségbiztosítási pénztár helyzetének rendezése - vagyis mielőtt nem születik a pénztár felügyeltének az egészségügyi tárcához rendeléséről - nem kerülnek szóba személyi kérdések.

Az utódjelölt feltételei már teljesültek

Gógl Árpád
februárig nem megy nyugdíjba
A lapok megnevezték már a tárca új irányítóját is, Mikola István, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatójának személyében. Talán nem meglepő, de a miniszteri szék várományosa is azt szabta az esetleges felkérés elfogadásának feltételéül, hogy az OEP felügyelete kerüljön a tárcához. Mikola cáfolta, hogy felkérték volna, de mint mondta, a ,,háttérben nagyon nehéz egyeztetések folynak".

A kormány döntött, az egészségbiztosítás a PM-től átkerül az EüM-höz, amivel Frajna Inre politikai államtitkár távozása már biztossá vált. Akkor, a kormányülés után Borókai Gábor kormányszóvivő úgy fogalmazott: az egészségbiztosítási alap átkerülése a szaktárcához közelebb hozhatja a miniszterváltást. Mikola feltétele tehát teljesült, Gógl egyelőre azonban maradt.

Bizonytalan a távozás időpontja

A parlamenti ülésezés rendjéből pedig az következik, hogy a minisztert még vagy a héten, amíg a T. Ház dolgozik, menesztik, vagy - mivel utódát már nem tudnák meghallgatni - Gógl marad februárig. Mindeközben az EDDSZ, Cser Ágnes vezetésével három napon keresztül demonstrált és figyelmeztető sztrájkokat tartott. A szakszervezeti vezető az ágazatot érintő problémák megoldása érdekében egyeztetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki Gógl Árpádot jelölte ki a szakszervezet tárgyaló partneréül.

Az egészségügyi tárca vezetője a demonstráció befejezését követő napon azonban bejelentette: valószínűleg hamarosan nyugdíjba vonul, ám továbbra is aktív részese kíván maradni az egészségpolitikának. A Magyar Hírlap kormányzati körökből úgy értesült, hogy a miniszter még januárban távozik a kormányból. A miniszter korábban is úgy nyilatkozott, menesztése esetén is részt kíván venni az ágazat átalakításában, a Fidesznél kialakított reformkoncepció kialakításában.

Az EDDSZ-szel tervezett tárgyalások azonban nem a miniszter bejelentett nyugdíjba vonulása miatt látszódnak meghiúsulni: a szakszervezet vezetői hétfőn közleményben jelentették be, hogy elfogadhatalannak tartják a 13 órás időpontot az egyeztetések megkezdésére. A tájékoztatás szerint az időpont azért is teljesíthetetlen, mert a Nemzeti Egészségügyi Tanács ülése délelőtt tíz órakor kezdődött. Az ülésen hivatalból részt vesz többek között az EDDSZ és a Magyar Orvosi Kamara elnöke is.