Endre, Elek
17 °C
30 °C

Kiengedték a beteg gólyákat is

2008.03.15. 19:39
Nyolc gyógyult gólyát engedtek szabadon szombaton délután a Hortobágyon.

Nyolc gyógyult gólyát engedtek szabadon szombaton délután a Hortobágyon. Ezek a madarak sérüléseik miatt nem tudtak Afrikába repülni társaikkal, és a Hortobágyi Madárkórházban töltötték a telet. Már évek óta bevett szokás, hogy amikor társaik újra visszatérnek Afrikából, akkor őket is szabadon engedik. A március 15-ei ünnep alkalmából pedig még piros, zöld festékkel is megjelölték a fehér gólyákat.

A Hortobágyi Madárkórházbant ápolt gólyák többsége vezetéknek repült, elütötte az autó vagy éppen leesett a kéményről. Sérüléseik miatt kénytelenek voltak a telet a madárkórházban tölteni.

"Mivel minden évben március 15-én érkeznek Afrikából vissza a Hortobágyra a gólyák, ez az az alkalom, amikor az itt teleltetett gólyáinkat szabadon bocsátjuk." - mondta el Déri János, a Hortobágyi Madárkórház igazgatója.

Mivel a gólyaröptetés az ünnepre esik, ezért a gyűrűzés mellett minden fehér gólyát piros és zöld festékkel is megjelöltek. Aztán szép sorjában elengedték őket. Idén 8 gólyát sikerült úgy meggyógyítani, hogy szabadon merték engedni őket. Bár a gólyák elrepültek, gondozóik szerint néhány nap múlva többségük visszatér és a környéken rak fészket.