Béla
13 °C
27 °C

Göncz Kinga lesz az új esélyegyenlőségi miniszter

2004.06.11. 16:29
Göncz Kinga lesz az új esélyegyenlőségi miniszter - jelentette be pénteken tartott sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter miniszterelnök. Az új, tárca nélküli miniszter közölte: összetartó, összetartozó, szolidáris társadalmat szeretne.
Összetartó, összetartozó, szolidáris társadalmat és ehhez társuló együttműködő társadalmat szeretne az új esélyegyenlőségi miniszter, akit Medgyessy Péter mutatott be pénteken a nyilvánosságnak. Göncz Kinga közölte, hogy könnyebb folytatni azt, ami már elindult, majd hozzátette: azt a munkát szeretné folytatni, amit elődje, az MSZP európai parlamenti listáján befutó helyen szereplő Lévai Katalin kezdett el.

Göncz Kinga
Medgyessy Péter szerint az államnak társként kell segítenie az emberek boldogulását, és a rászorulóknak esélyt kell teremtenie. A kormányfő közölte, hogy Göncz Kinga személye a garancia arra, hogy egy olyan ember kerül a miniszteri posztra, aki mélyen elkötelezett a szociális kérdésekben, az esélyegyenlőség javításában és a nehéz sorsúak segítségében.

Medgyessy Péter egy kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a szeptember elejére tervezett kormányzati struktúra-átalakítás során nevezi meg a Göncz Kinga eddigi helyére kerülő politikai államtitkárt. A kormányfő kijelentette azt is, hogy teljes a bizalma Kökény Mihály egészségügyi miniszter iránt.

Lévai Katalin az egy éves tevékenysége alatt eredmények közé sorolta az akadálymentesítés, a jeltolmácsolási rendszer elterjedése és az intézményfejlesztés terén elvégzett munkát. Szólt a romaintegráció kormányzati programjának elindításáról, valamint a Nemzeti Civil Alapprogramról, és az egyenlő bánásmódról szóló törvények megalkotásáról.

Lévai Katalin közölte: azért fog lobbizni, hogy Budapesten jöhessen létre az Európai Esélyegyenlőségi Intézet.

Göncz Kinga életrajza
Göncz Kinga 1947-ben született Budapesten.

1972-ben végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán, ezt követően 1978-ban pszichiáteri vizsgát, a 80-as évek második felében pedig pszichoterapeuta szakvizsgát tett. 2004-ben megkapta az Európai Pszichoterápiás Szövetség Európai pszichoterapeuta diplomáját.

1972-től 1978-ig az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetben, 1978-86 közt pedig a szolnoki Hetényi Géza kórházban dolgozott pszichiáterként. Ezt követően adjunktus volt az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, valamint részt vett az első szociális képzések kialakításában.

1989-től az ELTE Szociológiai Intézetének Szociálpolitikai és Szociális Munka Tanszékén adjunktusként többek közt mediációt, kommunikációs készségfejlesztést, mentálhigiénét, csoportmunkát és szervezetfejlesztést tanított.

1994 és 2002 között a Partners Hungary Alapítvány igazgatójaként dolgozott. Az alapítvány egy amerikai alapítású nemzetközi hálózat része, mely a konstruktív konfliktus-kezelési kultúra megteremtését, a demokrácia-technikák, a tárgyalástechnikák és a változás-menedzsment oktatását tűzte ki célul Magyarországon.

A 90-es évektől kezdve több külföldi egyetemen tanított. 1998-2003 közt a CEU Emberi Jogi Tanszékén az előítéletek szociálpszichológiáját oktatta.

2002-től az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium civil koordinációs politikai államtitkára. Felelősségi területei: a szociális szakmai- és civil szervezetekkel való kapcsolattartás rendszerének kidolgozása, a szociális törvény megújításának szakmai vezetése, valamint az Idősügyi Tanács, a Szociális Tanács, a Fogyatékosügyi Tanács, illetve a tárca tripartit érdekegyeztetésének vezetése.

Angolul és németül beszél, férjezett, két felnőtt gyermek édesanyja.