Judit
3 °C
7 °C

Kordonbontás: vita a nagyköveteknek írt körlevélről

2007.02.10. 11:33
Pártpolitikai álláspontok közvetítésével vádolta meg a Külügyminisztériumot szombaton Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke. Göncz Kinga külügyminiszter ezt az MTI-nek visszautasította. Szerinte a tárca vezetése egy körlevélben a tényekről tájékoztatta a nagyköveteket a Kossuth téri kordonbontás kapcsán.

"Szó sincs pártpolitikáról: a nagyköveteket arról tájékoztattuk, ami a Kossuth téri kordonbontáskor történt. Erre azért volt szükség, mert a fogadó országokban a misszióvezetőket nyilván meg fogják kérdezni, mi történik már megint Magyarországon" - mondta Göncz Kinga az MTI-nek.

Németh Zsolt közleménye

Németh Zsolt előzőleg közleményben jelezte: a külügyi bizottság napirendjére fogja tűzni, hogy a magyar külügyminisztérium olyan körlevelet küldött a nagykövetségeknek, amely a Kossuth téri kordonbontással kapcsolatban a Fidesz és Orbán Viktor "lejáratására buzdít". A körlevélről a Magyar Nemzet című napilap írt szombati számában. A lap kitért arra, hogy a körlevél szerint a kordonbontók a köztársaság rendje ellen tüntettek, rendbontók, akik nem politizálnak, hanem provokálnak, az akció pedig nem más, mint egy kétségbeesett politikus szélsőséges akciója, amellyel megrendült pozícióját igyekszik megerősíteni pártjában.

"A szocialisták kormányzása idején korábban már előfordult az a kínos eset, hogy jogállamban, demokráciában megengedhetetlen módon a külügyi vezetés pártpolitikai álláspontokat közvetített a diplomáciai testületek felé. Most - a Fidesz képviselőinek a Kossuth téri törvénytelen vasfüggöny lebontására irányuló akciója kapcsán - ismét felmerült ennek gyanúja, ezért az Országgyűlés külügyi bizottsága az egyik soron következő ülésén napirendre fogja tűzni a témát, az ügy tisztázása érdekében" - olvasható Németh Zsolt közleményében.

Göncz: Valóban azt gondoljuk, hogy a kordonbontók a köztársaság rendje ellen tüntetnek

"Valóban azt gondoljuk, hogy a kordonbontók nem a kormány, hanem a köztársaság rendje ellen tüntetnek" - hangsúlyozta reagálásában Göncz Kinga külügyminiszter. Hozzátette: a külképviselet-vezetők mindig is rendszeres tájékoztatást kaptak a magyarországi történésekről. Megjegyezte: a külügyminisztérium a megfelelő szinten választ fog adni a felvetődő kérdésekre, amennyiben a parlament külügyi bizottságában a témát napirendre tűzik.

A témában szintén megszólaló Polgár Viktor külügyi szóvivő az MTI-nek kiemelte: a misszióvezetőknek elküldött jegyzékben sem a Fidesz, sem Orbán Viktor neve nem szerepel. Németh Zsolt tavaly egy esetben már kezdeményezte Göncz Kinga meghallgatását, a külügyi bizottság rendkívüli ülésének összehívását annak kapcsán, hogy a kancellária levelet küldött a magyar nagykövetségeknek az október 23-i eseményekkel kapcsolatban. A külügyminiszter nem ment el az ülésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?