Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Vádlott lett Gergényi Péterből

2008.03.12. 20:51
Vádat emeltek Gergényi Péter ellen hatrendbeli szolgálati visszaélés miatt. Budapest egykori rendőrfőkapitány ellen egy rendőr tett feljelentést még tavaly májusban, akit korábban menesztettek a testülettől, de egy bírósági döntés szerint jogtalanul. Több hónap után vették vissza beosztásába, de másnap Gergényi Péter áthelyezte egy másikba: fogdaőr lett - számolt be szerda este az RTL Klub Híradója.

Hegedűs Antal, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője elmondta, hogy az ügyészség szerdán Gergényi Péter nyugállományú rendőr vezérőrnagy ellen vádat emelt hatrendbeli szolgálati visszaélés vétsége miatt. Az ügyben érintett másik vádlott szintén egy nyugállományú rendőr. Egyrendbeli szolgálati visszaéléssel vádolják, bűnsegédként.

A főkapitányt feljelentő rendőrt 2003-ban a Budapesti Rendőr-főkapitányság Akció Osztályának munkatársaként társtettesként súlyos testi sértéssel gyanúsították meg, a rendőrség etikai bizottsága ezért megszüntette a munkaviszonyát. Egy későbbi bírósági ítélet szerint jog- és alkotmányellenesen. Gergényi Péter azonban hónapokig nem vette vissza, majd amikor megtette, másnap át is helyezte, az Akció Osztályról fogdaőrnek.

Rónyai Péter azt mondta: számára már az eljárás is rettenetesen sértő és megalázó volt. Ezért feljelentést tett a katonai ügyészségen.

A főkapitányt nem csak egy, hanem több hasonló ügyben vádolják. Ügyvédje nem érti, miért. Gulyás Gábor azt mondta: megdöbbenéssel értesültek a sajtóból arról, hogy vádat emeltek, annál is inkább, hogy szerinte semmilyen törvénytelenséget nem követett el védence.

A szolgálati visszaélés akár két év börtönnel is büntethető. Rónyai Pétert egyébként tavaly a súlyos testi sértés ügyében felmentették, és az új főkapitány visszahelyezte állásába.