Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Zöld számon lehetne lebuktatni a graffitiseket

2004.04.08. 15:01
Akár nyolc év börtönbüntetéssel is sújthatják a graffitiseket, ha az országgyűlés elfogadja azt az ellenzéki indítványt, ami szerint a zéró tolerancia elve vezetne eredményre a városok tisztaságáért folytatott harcban. A falfirkálás eddig rongálásnak minősülhetett, a fideszes Nagy Gábor Tamás és az MDF-es Pettkó András javaslatai szerint azonban a falfirkálás külön elbírálás alá kell, hogy essen. A szocialista Újhelyi István szerint az egész csak kampányfogás. A graffitisek közben "röhögve nézik a híreket".
"Azért tartottam szükségesnek a szigorítást, mert a graffitizés általános társadalmi problémává vált, és nemcsak elhanyagolt külsejű épületek, hanem iskolák, templomok, tömegközlekedési eszközök is áldozatául esnek" - mondta az Indexnek Pettkó András MDF-es képviselő, akinek a javaslata szerint a falfirkálókat a legsúlyosabb esetben 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés is sújthatja. Mint mondta, nem egyeztetett Nagy Gábor Tamás képviselővel - aki nagyjából Pettkóval egy időben állt elő javaslatával-, de az Országgyűlés 2003. októberi határozatában rögzített társadalmi bűnmegelőzési nemzeti stratégiával összhangban készítette beadványát.

Névtelen feljelentő vonal

Mára már eltüntették a graffitiket a Parlament falairól
A beadvány elsődleges célja a graffitizés nevesítése a Büntető Törvénykönyvben, hiszen eddig a falfirkálást a rongálás kategóriája alapján bírálták el. A rongálás a legsúlyosabb esetben 2-6 éves szabadságvesztéssel, míg a falfirkálás Pettkó javaslata szerint 2-8 éves büntetéssel lenne sújtható. A képviselő azért javasolja a szigorúbb büntetést, mert szerinte bebizonyosodott, hogy az enyhébb megoldások nem járnak sikerrel. Példaként említette, hogy a III. Kerületi Önkormányzat megegyezett a graffitisekkel és területeket bocsátott a rendelkezésükre, ám ők nem tartják be az egyezséget, és máshova is firkálnak. A komoly büntetés csak a súlyos visszaesőket sújtaná, alapesetben az MDF-frakció elképzelése szerint inkább a közmunka lenne a megoldás.

Pettkó azt is javasolja, hogy a szemtanúk zöld számon tehessenek bejelentést a rendőrségnek, ha "mozgást érzékelnek" a falaknál. A rendőrségen gyors reagálású csoportok fogadnák a hívásokat, akik az információ alapján azonnal intézkedhetnének.

(A képviselő felhívta az Index figyelmét a graffiti szó helyes írásmódjára: ezek szerint a graffitit egy f-fel és pontos i-vel a végén kell leírni. "Az MDF olyan párt, amely a legkisebb részletekre is odafigyel" -tette hozzá.)

Börtön csak 2 millió forint kár fölött

Részleteiben különbözik a fideszes Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester indítványa Pettkóétól, közös elem azonban, hogy ugyanúgy külön BTK-kategóriát kapna és börtönbüntetéssel sújthatóvá válna a "falfirka elhelyezése". A képviselő javaslata szerint a falfirkálás a legsúlyosabb esetben 1-3 évi szabadságvesztéssel lenne büntethető. Az indoklás szerint a módosítás a máshol is bevált zéró tolerancia elvét követi. A polgármester, aki Pettkó András előtt adta be indítványát, az Index kérdésére elmondta, a súlyosabb büntetésnek szerinte komoly visszatartó ereje van, míg a mostani gyakorlat hatására senki nem fog felhagyni a falfirkálással. Nagy javaslata alapján a graffitisek lefülelésével foglalkozó hatósági apparátusnak is bővülnie kéne.

Külföldi példák mutatják, mondta a képviselő, hogy a szigorúbb fellépés meghozza az eredményt: Párizsból és New Yorkból is eltűntek a firkák. Ha az országgyűlés nem szavazza meg a javaslatot, a polgármester aláírásgyűjtést kezdeményez, mert mint mondta, egyrészt sok felháborodott, keményebb fellépésre buzdító lakossági levelet kap a kerületből, másrészt az állatvédelmi törvény elfogadtatásánál is célravezető volt a lakossági akarattal megtámogatott indítvány. Nagy Gábor Tamás javaslata részleteiről elmondta, a büntetés alapvetően a közérdekű munka lenne, börtönbüntetés csak minősített esetben sújtaná az elkövetőket, ha többszörös visszaesők, csoportosan követik el a bűncselekményt, illetve műemléket károsítanak és több mint 2 millió forintos kárt okoznak.

Újhelyi szerint kampányfogás

"Szerintem az MDF-esek sem gondolják komolyan, csak meglovagolják a közakaratot. Ez egy kampányfogás" - mondta az Indexnek Újhelyi István, a Fibisz (Fiatal Baloldali Ifjú Szocialisták) elnöke. Mint mondta, "mindannyian gyűlöljük a falfirkákat", könnyű tehát az ellenzéki erőknek ily módon kiszolgálni a közvéleményt. Hozzátette, nem hisz a börtönbüntetés elrettentő erejében, és ugyanúgy nem támogatja ezt az elvet, mint a drogpolitikában sem. Szerinte jobb megoldás graffitiseknek szánt szabad falfelületek kijelölése. "Ez a véleményem, és ezt fogom elmondani a következő frakcióülésünkön is." A képviselő nem tartja valószínűnek, hogy az MSZP megszavazná a javaslatot.

Kevés a falfelület

"Az egyetlen legális fal Budapesten a Filatorigátnál van, a III. kerületben" - mondta az Indexnek Laci, aki már hosszú évek óta foglalkozik fújással. Mint mondta, ők hamarabb értesültek a hírekről, mint a média, és azóta is slágertéma közöttük a lehetséges szigorítás. "Röhögve nézzük a híreket" - fogalmazott. Ő maga azonban nem fél különösebben, mert nincs is oka rá: műemlékre, templomra magára valamit is adó graffitis nem fest. Szerinte ilyet inkább a gyerekek csinálnak, őket azonban végképp nem fogják érdekelni a szankciók.

Külföldön szerinte jobb módszerekkel közelítik meg a kérdését: műemlékekre lehetetlen festeni, mert annyira be vannak kamerázva, és több szabad falfelületet is biztosítanak a firkászoknak, míg ők itthon többnyire hiába kilincselnek iskoláknál, egyéb intézményeknél. "Mit csináljanak a fiatalok, ha a társadalom nem mutat fel lófaszt sem?"- tette fel végül a kérdést.